kapusta kwaszona (samodzielnie w domu)

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2010-03-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kapusta kwaszona (samodzielnie w domu)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! kapusta kwaszona (samodzielnie w domu)

Składniki:

Przygotowanie:

Nie ma lepszej kwaszonej kapusty niż chrupiąca, świeża i bez dziwnych dodatków typu ocet. Żeby mieć pewność, że zjadamy same witaminy najlepiej zrobić ją samemu. Wiem, że to trochę mało popularne ale jeśli ktoś się skusi, na pewno nie będzie żałował.

Na samym początku chcę zaznaczyć, że nie ma się czego bać. To nie jest trudne, jedynie wymaga czasu ale "dzieje się samo". Przed moim pierwszym kwaszeniem słyszałam "na pewno ci nie wyjdzie/lepiej kup gotową, prędzej zgnije niż zakwasi się w domu/to nie jest łatwe". To bzdura. Sprawa jest naprawdę mało skomplikowana a rezultat bardzo smaczny :)

Pierwsza rzecz jaką musimy zrobić to umyć i osuszyć kapustę. Następnie trzeba ją poszatkować lub pokroić nożem. Nie ma znaczenia, czy będą to cienkie niczym nitka paseczki czy grube kawałki. Takie czy takie ukwaszą się jednakowo, poszatkuj tak, jak lubisz.
Następnie umyj marchewkę i zetrzyj do kapusty. Wszystko posyp solą. Teraz ważna rzecz. Kapustę trzeba trochę pomęczyć. Można ugniatać ją rękami, można ubijać wierzchem od tłuczka, trzonkiem noża, nie ważne, chodzi o to, żeby kapusta stała się szklista i puściła sok, oraz, żeby dobrze wymieszała się sól. Jeśli już kapusta puściła sok (czasem wręcz pływa w soku a czasem przeciwnie, soku jest jedynie trochę na dnie, w takim wypadku można dolać wody ale nie może to być woda chlorowana, najlepiej przegotowana mineralna i nie potrzeba jej wiele, jeśli uciśniesz kapustę ręką, sok powinien lekko wypływać ponad dłoń). Taką kapustę odstawiamy na bok na ok godzinę.
Szykujemy kamienne naczynie, może to być specjalne do kwaszenia ale też może być kamienna miska czy naczynie do pieczenia (ceramiczne), musi być jedynie dość wysokie.
Przekładamy kapustę, dosyć mocno uciskając, tak, żeby jak najmniej powietrza zostało między kapuścianymi kawałkami. Na wierzch kładziemy talerz, dociskamy mocno i na wierzchu układamy coś ciężkiego. Np słoik wypełniony wodą. Całe naczynie przykrywamy ściereczką, żeby chroniła przed kurzem.
Kapustę odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej, nie powinno jednak być zbyt ciepłe.
Po 3-4 dniach zdejmujemy talerzyk i widelcem przekłuwamy kapustę, można ją wymieszać. Ten zabieg spowoduje, że kapusta nie będzie bardzo ostra (ucieknie z niej nadmiar gazu). Po tym znów ubijamy, kładziemy talerzyk, przykrywamy i odstawiamy na miejsce. Aby była gotowa potrzebuje jeszcze ok 3 dni.

Ukwaszoną kapustę przekładamy do słoika.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • beata375, 2010-03-22 16:57:24
    beata375
    5
    Ja odkąd pamiętam to w moim domu mama i babcią robiły taką kapustę i ta tradycja utrzymała się do dziś, tylko my robimy z około 15 główek kapusty, no i oczywiście odpowiedniej do tego ilości marchwi, w wielkim kamionkowym garnku do tego przeznaczonym.
    Wykonujemy tak samo jak ty opisałaś w swoim przepisie, tylko nie przekładamy później do innego naczynia, zostaje cały czas w tym garnku, przygniatamy ją krążkiem wyciętym z drewna, który obciążamy wielkim kamieniem.
    Tylko za każdym razem jak się ją wyciąga trzeba umyć to drewno i kamień z powstałej pleśni, najlepiej wrzątkiem.
    Zazwyczaj robimy ją na jesień i wystarcza do wiosny, nawet do późnej wiosny. Czyli spokojnie przez pół roku kapustka jest na wyciągnięcie ręki.
    Jest idealna na Bożę Narodzenia do krokietów, do pierogów, jako surówka do obiadu, do bigosu.

    Fajnie, że podałaś ten przepis, taka kapustka to rarytas, całkiem inny ma smak niż kupna. Ja kiedyś kupiłam kapustę z woreczkiem foliowym poszatkowanym- po prostu szczyt wszystkiego.

    Przepis fajnie opisany, szczegółowo, ode mnie piąteczka.
  • Apsik, 2010-03-22 17:38:06
    Apsik
    Ogromnie Ci dziękuje Beatko, najbardziej za to, że doceniłaś potrzebę robienia samodzielnie takiej kapusty w domu

    Ilość, którą ja podałam to taka wystarczająca na kilka surówek, lub bigos. Cudnie byłoby mieć miejsce trzymać ilość, o której Ty piszesz. Wiadomo, byłoby wygodniej Ja muszę ten zabieg powtarzać co kilka tygodni, ale naprawdę warto, zresztą sama wiesz

    Komentarz
  • kropka75, 2010-03-22 17:47:11
    kropka75
    2
    Moja kapustka robiona jest na ten sam sposób. Z marchewką, bez innych dodatków. Tyle że czas kiszenia jest zawsze na oko i smak. Jedna potrzebuje więcej dni, inna mniej, sporo zależy od temp. otoczenia.

    Owo opisane tu mieszanie jest bardzo ważne - kapusta równo się ukisi, dół nie wyschnie, a góra nie spleśnieje.

    Polecam tę metodę. I kiszoną własnoręcznie kapustę. Nic jej nie zastąpi.
  • Apsik, 2010-03-22 18:46:06
    Apsik
    Masz rację Kropko, czasu trzeba pilnować.
    Ja się rozpędziłam z napisaniem własnych ram czasowych, ponieważ zawsze kwaszę w jednym i tym samym miejscu.
    Z kwaszeniem jest taka dowolność właśnie, że w zależności od ilości soli, temperatury w jakiej pozwalamy się kwasić, odmiany kapusty (czasem jest taka bardziej sucha a czasem bardzo soczysta) wychodzi delikatnie inna. Czasem bardziej kwaśna czasem mniej.
    Ale oczywiście zawsze najlepsza, w sklepie nigdy nie udało mi się kupić takiej samej.
    Komentarz
  • isabelmm, 2010-04-14 19:47:10
    isabelmm
    2
    O tak! Co człowiek sam zrobi to zawsze zdrowsze, lepiej smakuje i jaka satysfakcja Wykorzystanie takiej kapustki wielorakie, samodzielnie do obiadu albo jako dodatek np.do pierogów. U mnie w domu z tego soku który puściła ukiszona kapusta robi się postną zupę tzw.kwas (potrawa pewnie szerzej nieznana, do mojego domu przywędrowała z kresów).
    Oprócz marchewki do kapusty można dodać jeszcze kminek.
  • lidka8963, 2012-10-10 07:34:36
    lidka8963
    0
    Rewelacja. Robiłam pierwszy raz w życiu w tym roku w słoiczku. I wyszło!!! Przepis taki sam .Ja w jednym słoiczku zrobiłam ze świeżym koperkiem, też super, ale tylko do surówek. Słyszałam też o kwaszonej czerwonej kapuście....Ciekawe jak smakuje.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe