Tikka tortilla

autor: , kategoria: tortille , dodano: 2010-03-22
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tikka tortilla
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tikka tortilla
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Tikka tortilla
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Tikka tortilla

Składniki:

Przygotowanie:

Sos lub pastę Tikka masala można kupić w sklepach oferujących indyjskie przyprawy. Jest to najczęściej sos na bazie papryki, kolendry, kminku, imbiru i czosnku, czasem sosy różnią się nieznacznie składnikami.

Filety z kurczaka myjemy i kroimy wzdłuż (równolegle do dłuższego boku) na 8 kawałków. Wkładamy je do wody i gotujemy przez 5 minut.
Następnie z jajka, mąki, wody, szczypty soli i sporej szczypty pieprzu robimy ciasto o gęstości śmietany.
Bułkę tartą mieszamy z płatkami kukurydzianymi (pokruszonymi bardzo drobno), można użyć gotowej panierki z torebki.
Kurczaka maczamy w cieście, obtaczamy w panierce i smażymy na dosyć głębokim tłuszczu przez chwilę, aby ciasto nie było surowe.
Odkładamy kurczaka na papierowy ręcznik.

Sałatę lodową kroimy lub rwiemy na drobne kawałeczki. Ogórek powinien być pokrojony w dosyć grube plastry.

Sos do tortilli przygotowujemy mieszając majonez ze śmietaną (można użyć gęstego jogurtu) i dodając sos Tikka.

Tortillę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, ja wkładam na chwilę do piekarnika ogrzanego grzałką do 190 stopni, można placki podgrzać na rozgrzanej, suchej patelni.

Na każdy placek kładziemy dwa plasterki ogórka (obok siebie), na to sałatę, polewamy sosem, kładziemy kurczaka i zawijamy boki na siebie. Spód podwijamy i tortilla gotowa. Zwijamy resztę i można się częstować :)

Tortillę trzeba przygotować tuż przed podaniem, jeśli jednak potrzebujesz kilku minut i chcesz, aby danie nie ostygło, można je włożyć do ciepłego piekarnika. Nie może to być długi czas (i temp nie może być wysoka), ponieważ sałata i ogórek zwiędną, przestaną być chrupiące a placki wyschną.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.63 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • kanja, 2010-03-31 00:46:17
    kanja
    3
    świetny pomysł na obiad....ja dzisiaj wypróbowałam..i do tego użyłam sos czosnkowy i ketchup zamias sosu tikka... i było przepyszne!!! POZDRAWIAM )
  • Apsik, 2010-03-31 11:56:16
    Apsik
    Miałam napisać, że można zamiast sosu tikka użyć własnoręcznie zrobionego z majonezu, śmietany, odrobiny koncentratu czy właśnie ketchupu, papryki w proszku i czosnku (czy sosu czosnkowego, tak jak zrobiłaś to Ty), dla charakteru bardziej indyjskiego można dodać szczyptę garam masala. To na pewno łatwiej dostępne składniki
    Cieszę się bardzo, że Ci smakowało To taka zupełnie inna tortilla niż zwykle
    Komentarz
  • CzerwoneUsta, 2010-04-17 21:45:46
    CzerwoneUsta
    Dokładnie coś podobnego robie często u siebie
    z sosem czosnkowym i ketchupowo-majonezowym ;]
    Kocham smak płatków kukurydzianych z przesmażonych na patelni ;] często na koniec sypie sezamem i orzeszkami ;D
    Polecam tą pychote!
    Komentarz
  • ImmortalLover, 2010-07-02 18:30:17
    ImmortalLover
    0
    aż mi się zachciało tortilli. Ale wolę sos czosnkowy/majonez/keczup w zależności od zachcianki i tego, co mam w domu.
  • BabciaxD, 2010-08-31 21:18:43
    BabciaxD
    1
    Pyszne i pożywne danko ;D szczerze polecam!!!
  • klaudens, 2011-10-05 22:29:34
    klaudens
    1
    uwielbiam! u siebie zapomniałam ostatnio o ogórku. i dodaje sos czosnkowy z ketchupem

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem