Marynowana papryka

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2010-03-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marynowana papryka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marynowana papryka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marynowana papryka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marynowana papryka

Składniki:

  • papryka czerwona (4 duze papryki)
  • woda (5 szklanek)
  • ocet (0.5 szklanki)
  • cukier (3 lyzki)
  • sól (2 lyzeczki)
  • ziele angielskie (3 - 4 na sloik)
  • gorczyca
  • liście laurowe (po jednym na sloik)
  • czosnek (po jednym zabku na sloik)
  • olej (po jednej lyzce na sloik)

Przygotowanie:

Do wyparzonych słoików włożyć po jednym liściu laurowym, ząbku czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i gorczycy.
Z umytej papryki usunąć nasiona, pokroić ją w paski lub ćwiartki i ułożyć w słoikach.
Z wody, cukru, soli i octu przygotować zalewę. Należy ją zagotować i ostudzić. Ja zawsze smakuje i czasami albo dodam wiecej cukru lub octu. Ocet używam przeważnie 5%. Wlać zalewę do słoików tak do około 1cm od szyjki słoików, dodać po łyżce oleju, zakręcić i pasteryzować około 20 minut.
Po wyjęciu z garnka odwrócić słoiki do góry nogami i gotowe.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Laura Osęka - książki kulinarne

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem