Ryż na sypko

autor: , kategoria: dania z ryżu, kuchnia japońska / tajska , dodano: 2009-11-09
  • Ryż na sypko

Składniki:

Przygotowanie:

W rondlu zagotować wodę z solą. Ryż bardzo starannie opłukać pod bieżącą wodą (nie będzie się wówczas sklejał) i wrzucić do wrzątku. Gotować 15–17 minut. Zdjąć z ognia, odcedzić i znów starannie opłukać zimną wodą. Aby ryż był bardzo biały, do gotowania można dodać trochę soku cytrynowego.

    Śr. ocena: 4.80 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Ashira, 2009-12-08 18:30:29
    Ashira
    2
    zawsze robię ryż w ten sposób i nie dość, że zyskuje wiele na smaku (nawet zapach podczas gotowania jest zdecydowanie bardziej kuszący ) to zawsze jest idealnie sypki!
  • delightful_girl, 2010-01-02 22:58:15
    delightful_girl
    2
    Ja też w ten sposób przygotowuje ryż i wygląda on o wiele lepiej niż biała zlepiona kula.
  • KarolinaK, 2010-01-14 09:46:34
    KarolinaK
    0
    Musze wyprobowac bo zawsze wychodzi mi bardzo rozgotowany :/
  • SELKA*, 2010-01-14 13:02:36
    SELKA*
    2
    Gotuję ryż tak samo, smakuje o niebo lepiej, niż ten z woreczka.
  • klada, 2010-06-06 02:42:34
    klada
    No tak, ale skoro chcę zjeść ciepły obiad, to nie mogę, gdyż ryż jest zimny... Czy tak nie jest?
    Komentarz
  • karolinaSTW, 2011-01-05 14:32:31
    karolinaSTW
    1
    Zawsze tak przygotowuję ryż i jest rewelacyjny

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem