Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-03-23
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami

Składniki:

Przygotowanie:

Tort bezowy jest wspaniałym deserem, który z powodzeniem może zastąpić tort tradycyjny na bazie ciasta biszkoptowego albo po prostu być urozmaiceniem słodkich dań.

Aby na pewno się udał trzeba pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Po pierwsze białka powinny mieć temperaturę pokojową. Po drugie cukier należy dodawać stopniowo, aby białka powoli mieszały się z cukrem i do tego nadal się napuszały. Po trzecie mąkę i sok z cytryny łączymy z masą białkową łyżką, wtedy białka nie opadną.

Zaczynamy od przygotowania blaszek. Z podanej ilości składników powinny wyjść 3 placki bezowe. Na papierze do pieczenia rysujemy okręgi, można go odrysować od dna tortownicy albo talerzyka (średnica powinna wynosić ok 20-22cm).
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, następnie do masy białkowej wsypujemy mąkę i wlewamy sok, mieszamy delikatnie wszystko łyżką.

Masę przekładamy na wyrysowane okręgi, delikatnie rozkładamy łyżką, pilnując aby były podobnej grubości.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok godziny. Po tym czasie wyłączamy ogrzewanie i zostawiamy placki w ciepłym, uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawić je na noc, powinny stać się kruche i twarde.

Śmietanę ubijamy, dodajemy łyżkę cukru pudru oraz fix.

Przygotowane blaty do tortu przekładamy śmietaną i na wierzchu kładziemy owoce.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • 135nudziara, 2010-03-23 16:05:41
    135nudziara
    2
    śliczne zdjęcie oraz klarowny, świetny przepis. fajnie, że podajesz różne wskazówki - to ważne, bo co dla jednego wydaje się oczyste, dla drugiej osoby takim nie jest.
    a beziki uwielbiam, więc ocena jasna
  • Apsik, 2010-03-23 16:28:22
    Apsik
    Dziękuje Ci bardzo
    Gotuję, piekę, smażę itd już od lat, bardzo to lubię i traktuję jako ogromną przyjemność, mogę powiedzieć, że doświadczenie mam spore, ale wiem, że osoby, które (mam nadzieję) skuszą się, aby wypróbować mój przepis albo zainspirować się nim, nie muszą tak dobrze czuć się wśród garów jak ja Dlatego staram się opisać jak najprzyjaźniej wszystko i dokładnie, aby ktoś, kto będzie czytał mój przepis a później wdrażał go we własnej kuchni miał jedynie radość z gotowania a nie znaki zapytania. Dziękuję Ci bardzo, że doceniłaś moje intencje
    Komentarz
  • miskowa, 2010-03-24 10:40:52
    miskowa
    2
    smakowite zdjęcie i bardzo czytelny przepis, w sam raz dla początkujących.
  • kropka75, 2010-08-20 09:55:24
    kropka75
    1
    Piękny. Aż chce się chapnąć monitor.

    Zjadłabym takie cudo teraz. Zapisuję na przyszłość.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem