Puchatek - ciasto śmietankowe

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Puchatek - ciasto śmietankowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Puchatek - ciasto śmietankowe

Składniki:

Przygotowanie:

*CIASTO:
margarynę ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodajemy 8 żółtek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do dwóch jednakowych blaszek.
8 białek ubijamy z cukrem. Pianę równomiernie rozprowadzamy na powierzchni obu placków, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy (ja piekłam w 180 stopniach około godziny)
*MASA ŚMIETANKOWA
1/2 litra śmietany ubić, dodając cukier puder do smaku i kakao. 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody, dodajemy.
Masę rozprowadzamy na powierzchni jednego placka, oczywiście ostudzonego.
Na masie układamy biszkopty.
*MASA ŚMIETANKOWA 2
1/2 l śmietany ubijamy dodając cukru pudru do smaku, dodajemy 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wody. Na koniec dodajemy owoce, np pokrojone brzoskwinie z puszki, agrest z kompotu.
Masę rozprowadzamy na biszkoptach, przykrywamy drugim ciastem.

Najlepsze jest na drugi dzień gdy ciasto już zmięknie, możemy placki dodatkowo nasączyć.

Przepis pochodzi z książki "101 nowych przepisów siostry Anastazji"

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem