Serowe trójkąty z budyniem i konfiturą

autor: , kategoria: ciasteczka, kuchnia polska , dodano: 2010-03-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Serowe trójkąty z budyniem i konfiturą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Serowe trójkąty z budyniem i konfiturą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Serowe trójkąty z budyniem i konfiturą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Serowe trójkąty z budyniem i konfiturą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Serowe trójkąty z budyniem i konfiturą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Serowe trójkąty z budyniem i konfiturą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Serowe trójkąty z budyniem i konfiturą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Serowe trójkąty z budyniem i konfiturą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Serowe trójkąty z budyniem i konfiturą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Serowe trójkąty z budyniem i konfiturą

Składniki:

Przygotowanie:

Proszek budyniowy mieszamy z 1/4szkl mleka. Resztę mleka należy zagotować (jeśli macie budyń bez cukru to nie zapomnijcie dodać 2-ch łyżek:) ). Stopniowo dodajemy budyń do mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Gdy budyń jest gotowy przykrywamy go folią aluminiową i odkładamy w chłodne miejsce.

Twaróg ucieramy z cukrem, dodajemy mleko i olej. Robiąc to w robocie kuchennym po prostu zostawiam składniki na 5min by się dobrze utarły. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy najpierw 1 szklankę, z drugą już robot sobie nie radzi - więc wykładamy ciasto na stolnice, dodajemy 2gą szklankę i ręcznie ugniatamy dalej.
Z ciasta formujemy walec i dzielimy go na 10 równych części (ważą po ok 60-65g).

Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kółeczka o średnicy 12cm.
Masę budyniową nakładamy na ciasteczka (przeważnie wychodzi 1 spora łyżka na każde). Spody zawijamy z 3 stron do środka (jak na zdjęciach), można po bokach mocniej pozaginać.
Ciastka przekładamy na blachę przykrytą pergaminem. Smarujemy je rozmąconym jajkiem (można użyć samego żółtka), posypujemy boki cukrem i migdałami.

Jeśli używamy twardej marmolady można ją położyć na środku ciastka przed pieczeniem, ja miałam akurat konfitury i dżemy które nieco się "lały" więc położyłam je po upieczeniu.

Ciacha pieczemy przez ok 12-15min w temp 180'C - ja kładę je na najniższym poziomie w swoim piekarniku. Niekiedy boki się odginają ale ciastka wciąż mają kształt trójkąta :)

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • koszatniczka320, 2010-03-26 16:57:17
    koszatniczka320
    Super foty Kochana! może na święta wypróbuję...
    Komentarz
  • portier, 2010-08-20 01:14:14
    portier
    1
    mhm nie jadlem lepszych drozdzowek z dzemem truskawkowym i migdalami the best!!
  • MissPearl, 2011-03-01 22:28:20
    MissPearl
    1
    Zdecydowanie najlepsze bułeczki jakie jadłam!
    Kupne z cukierni sie nie porównują.. Na śniadanie czy podwieczorek rewelacja!
    Robiłam juz kilka razy i zawsze z podównej porcji, z czekolada i z dzemem, znikają w zabójczym tempie

    Mam jednak zastrzezenie co do proporcji składników, za każdym razem musialam dolewac prawie 2 tyle mleka i oleju bo bylo za mało, dodawałam na oko tak zeby konsystencja ciasta byla dobra.
    Przepis prosty, ciasto wychodzi puszyste, mieciutkie.

    Dzieki Ci wielkie za tak rewelacyjny przepis
  • La Monica, 2011-03-04 10:39:53
    La Monica
    Dodaję do ulubionych i będą czekać na swoją kolej
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem