DOMOWA SZARLOTKA Z BEZOWĄ PIANKĄ

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-03-24
  • Mniam: 31
    Mniam zdjęcie! DOMOWA SZARLOTKA Z BEZOWĄ PIANKĄ
    Mniam: 31
    Mniam zdjęcie! DOMOWA SZARLOTKA Z BEZOWĄ PIANKĄ

Składniki:

Przygotowanie:

CIASTO: połączyć 1 szklankę mąki tortowej, 1 szklankę mąki zwykłej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia -> do tego dodać pół kostki margaryny (połączyć) -> 1/2 szklanki cukru (połączyć) -> 3 żółtka (1 żółtko, pomieszać, 2 żółtko pomieszać, 3 żółtko, pomieszać) -> 3 łyżeczki śmietany 18% (połączyć). Podzielić na 3 części i 1/3 schować do zamrażarki.

JABŁKA: Jabłka (ok.1kg), pokroić, usmażyć, dodać trochę cukru do smaku. Chociaż ja dziś dałam takie prażone jabłka ze słoika.

PIANA: Ubić pianę (z 3 jajek), dodać 1/2 szklanki cukru (połączyć) -> dodać cukier waniliowy (połączyć) -> dodać budyń śmietankowy lub waniliowy (połączyć). Ciasto rozłożyć w brytwanie, wyłożyć jabłka, przykryć piana i zetrzeć ciasto na grubych oczkach tarki.

Piekarnik rozgrzać do 170, piec 50 minut.
Podałam na ciepło z lodami waniliowymi

    Śr. ocena: 4.60 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • marta954, 2010-05-29 13:21:47
    marta954
    0
    Wygląda naprawdę pysznie. Plus za przejrzystość opisu i za zdjęcie, a także za składniki, które każdy ma w domu. Dzisiaj mam zamiar zrobić.
  • aldi1174, 2010-06-03 15:50:12
    aldi1174
    1
    Pyszne ciasto, podobne piekę, od kiedy zaczęłam gotować
    Ja robię bez budyniu, 1 jajko całe do ciasta więcej (+3 żółtka), a śmietany 3 łyżki- nie łyżeczki, masło (margarynę) rozpuszczam i studzę, wszystko mieszam robotem niezbyt długo (zaczynam od jajek z cukrem, potem masło, śmietana, na końcu składniki stałe).
    Pod warstwę kwaśnych jabłek warto dodać trochę miękkich rodzynek- pycha.
  • pinaplesss, 2012-09-22 12:16:47
    pinaplesss
    0
    Kocham szarlotki i ta też podbiła moje serce, super wyszła beza z chrupiącą kruszonką! Całość pycha!
  • MARTA0000, 2012-11-06 18:42:16
    MARTA0000
    0
    Rewelacyjnie prosta i pyszna szarlotkaja zawsze dodaję do kruchego ciasta jabłka prażone z Lidla i ciasto wychodzi rewelacyjne.
  • emanko, 2013-05-24 18:27:10
    emanko
    0
    Ciasto jest świetne - łatwe do zrobienia i składniki, które zawsze są w domu

    Mam tylko małe pytanie: na jaką wielkość formy jest ten przepis? Bo ja zrobiłam w tortownicy i mi beza wyszła ponad nią , więc...chyba ciut za małą blachę wzięłam. Ale z drugiej strony...keksówka może być znów za mała - więc już sama nie wiem

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem