Sos cumberland

autor: , kategoria: sosy, kuchnia niemiecka , dodano: 2009-10-24
  • Sos cumberland

Składniki:

  • pomarańcze [2 szt.]
  • cytryna [1 szt.]
  • chrzan [2 łyżki] (świeżo utarty)
  • musztarda [1 łyżka]
  • sól [1 szczypta] (do smaku)
  • cukier [1 szczypta] (do smaku)
  • wino czerwone wytrawne [4 łyżki]
  • galaretka [0.75 szklanki] (z czerwonych porzeczek)

Przygotowanie:

Z dokładnie umytych pomarańczy zetrzeć łyżeczkę skórki i dodać do przetartej przez sito galaretki. Galaretkę wymieszać z chrzanem, musztardą, czerwonym winem i sokiem wyciśniętym z pomarańczy i cytryny. Przyprawić solą i cukrem. Podawać do dziczyzny i innych ciemnych mięs na zimno, a także do kabanosów i salami.

Sos ten, uważany za przysmak kuchni angielskiej, w rzeczywistości jest specjalnością niemiecką.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: schab ze śliwką

Komentarze

  • earring, 2010-01-21 17:21:16
    earring
    mmm. Pycha, muszę spróbować!
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-19 21:10:54
    marissima
    wykwintny sosik
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe