Kaczka pieczona

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2009-10-27
  • Kaczka pieczona

Składniki:

  • kaczka [1 szt.] (ok. 2 kg)
  • marchew [1 szt.]
  • por [1 szt.] (tylko biała część)
  • biao białe wytrawne [1 szklanka]
  • masło [1 łyżka]
  • tymianek [1 łyżka]
  • majeranek [1 łyżka]
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Kaczkę umyć, następnie dokładnie osuszyć. Natrzeć przyprawami, zawinąć w folię, wstawić do lodówki na 3 godz. Marchewkę i por oczyścić, pokroić w plastry, obgotować w osolonej wodzie. Kaczkę polać stopionym masłem, piec ok. 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do 160°C, często skrapiając winem. Przed podaniem wrzucić warzywa do sosu, podgrzać.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • prowokatorka, 2010-01-07 19:34:27
    prowokatorka
    2
    Zawsze to piszę :Kaczkę pieczemy tyle czasu ile waży ,Dla zyskania smaku wkładam w środek kaczki ćwiartki cebulki ,cząstki jabłka oraz zioła.Pyszny przepis ,cudownie że znalazło się w przepisie miejsce na tymianek ,który bardzo cenię sobie w kuchni.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe