Pierś indycza pieczona z ziemniakami

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2009-11-09
  • Pierś indycza pieczona z ziemniakami

Składniki:

  • piersi indyka [1 kg]
  • słonina [6 plastrów]
  • ziemniaki [1 kg]
  • wino białe wytrawne [1 szklanka]
  • jałowiec [2 szt.] (2 ziarna)
  • kminek [1 łyżeczka]
  • sól (do smaku)

Przygotowanie:

Pierś indyczą umyć, posolić, obłożyć 4 plasterkami słoniny i posypać potłuczonymi ziarnami jałowca, włożyć do naczynia żaroodpornego. Obok mięsa położyć obrane, posypane solą i kminkiem ziemniaki, wrzucić pokrojone w kostkę 2 plastry słoniny. Przykryć folią aluminiową (niezbyt szczelnie) i piec 2 godz. w piekarniku nagrzanym do 170ºC, co jakiś czas obracając ziemniaki. Kiedy mięso i ziemniaki będą miękkie, wyjąć pierś, przełożyć do garnka, polać winem, zagotować. Pokrojone w plastry mięso podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem winnym w sosjerce.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kokosbollar - Joanna Bielak

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką