Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, dodano: 2010-03-25
  • Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami
    Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami

Składniki:

Przygotowanie:

Z ciasta naleśnikowego smażymy naleśniki.
Nie podaję konkretnego przepisu bo myślę, że każdy ma swój sprawdzony. Na podane składniki na farsz potrzebujemy ok 12 sztuk.

Mięso myjemy, mielimy. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy (lub innego tłuszczu, co kto preferuje). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano. Odkładamy. Ja dodaję jeszcze trochę tymianku.

Cebulę obieramy, siekamy na kostkę.
Pieczarki obieramy i kroimy na drobne plasterki.

Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulkę, a następnie dodajemy pieczarki. Solimy i dusimy. Kiedy są już odpowiednio podsmażone dodajemy mięso mielone, mieszamy i smażymy razem, aby płyn odparował. Ważne jednak, aby farsz nie był bardzo suchy.
Próbujemy i ew. doprawiamy jeszcze do smaku. Można dodać i inne przyprawy wedle uznania.

Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy jak klasyczne krokiety.

Zawinięte krokiety obtaczamy w jajku, a następnie bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Gotowe.

Uwaga są bardzo sycące :)

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.90 / recenzji: 10
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Smynio, 2010-03-25 15:00:12
    Smynio
    1
    Podoba mi się przepis mięsny, do tego pieczarki - proste w wykonaniu i smaczne ;] ładne zdjęcie :P
  • beata375, 2010-03-25 15:43:07
    beata375
    0
    Fajny pomysł z nadzieniem mięsnym, ja zawsze robiłam krokiety z kapustą i grzybami, będę musiała wypróbować twój sposób.

    Bardzo proste w wykonaniu, tylko to późniejsze obtaczanie w jajku i bułce jest po prostu makabryczne, wszędzie rozsypana bułka i te zaklejone ręce, ale uważam, że warto się poświecić, nic nie zastąpi smaku krokietów własnej roboty.
  • miskowa, 2010-03-26 09:18:17
    miskowa
    1
    ja zawsze robiłam krokiety z pieczarkami, albo z kapustą kiszoną i grzybami, a tu proszę - łatwy pomysł na coś innego.
    Muszę ci przyznać, że bardzo foremnie zwijasz te krokiety, u mnie nigdy takie równe i kształtne nie wychodzą.
    Przepis jasny, zrozumiale opisany, nic tylko się nim inspirować.
    Na obiad polecam krokiety i czerwony barszcz do picia, u mnie to stały zestaw
  • elzbietar1963, 2010-04-22 12:50:17
    elzbietar1963
    2
    Super przepis z nadzieniem mięsnym Bardzo proste w wykonaniu. Polecam wszystkim.
  • zuzaneczka, 2010-04-22 21:46:42
    zuzaneczka
    beata - można sobie podarować obtaczanie w bułce i np. posypać je startym żółtym serkiem i zapiec - też pyszne


    miskowa - foremne? hmm a mnie się wydawało że wychodzą mi niezbyt
    Komentarz
  • kropka75, 2010-04-27 08:01:02
    kropka75
    2
    Bardzo fajne papu. Ja zwykle robię z łopatki i kapusty, ale taka wersja na szybko też mi bardzo pasuje. Dużo podsmażonej cebulki, sporo pieczarek i pieprzu, i jest bosko. Do tego barszczyk czerwony i jedzonko jak marzenie.
  • zuzaneczka, 2010-04-28 12:33:31
    zuzaneczka
    zgadza się doskonałe do barszczu!
    Komentarz
  • vesenka, 2010-04-30 22:40:23
    vesenka
    3
    Lubię wszelkiej maści krokiety. A,że lubię też połączenie mielonego mięsa i pieczarek, to jest to wersja dla mnie Ja zazwyczaj daję dużo pieprzu, a oprócz tego jeszcze ząbek czosnku i mieloną paprykę.
    Twoje z oregano też mi bardzo smakowały.
  • koszatniczka320, 2010-05-24 11:49:03
    koszatniczka320
    0
    sprawdzone, krokiety wychodzą bardzo smaczne, sycące
  • malinka118, 2010-06-14 10:43:41
    malinka118
    1
    Ciekawe połączenie. Odmiana po kapuście z grzybami
  • Weronisia, 2010-06-19 14:48:30
    Weronisia
    1
    Robię dokładnie tak samo
    Dziś jednak wypróbuję metodę, o której pisze Zuzaneczka czyli zamiast panierki zapiekę krokiety pod tartym serem.
  • lovebird, 2014-01-04 16:24:28
    lovebird
    0
    Szczerze mówiąc, po tak wielu bardzo pozytywnych komentarzach spodziewałam się czegoś naprawdę wow. Nie powiem, krokiety wyszły smaczne, ale nie jest to coś, co bym tak zachwalała chociaż wiele osób ocenia przepis, a tak naprawdę z niego nie korzystało, tylko pisze, że "musi [kiedyś] spróbować"...
    Ale co do samego przepisu, to dla mnie - niestety - nie był on zbyt jasny... Uważam, że ktoś potrafiący gotować za bardzo nie korzysta z takich stron (choć czasem i takie osoby szukają tutaj inspiracji); wg mnie przepis powinien się raczej nazywać "farsz do krokietów (...)", bo głównie to się w nim znajduje, nawet składniki nie uwzględniają tych na naleśniki, a można było napisać chociaż "ciasto naleśnikowe, jak robią to niektórzy. Niestety, ja na przykład swojego sprawdzonego przepisu na naleśniki nie mam i musiałam go szukać po innych stronach (a można było dać przykładowy, a każdy przecież może zrobić po swojemu). No i przed przeszukaniem internetu, też nie wiedziałam co znaczy "zwijać jak klasyczne krokiety".
    Nie oceniam opisu przygotowania, tylko sam pomysł, w końcu po poszperaniu na innych stronkach można się połapać, ale myślę, że w przyszłości można by dodać kilka wskazówek dla bardziej początkujących Jak już napisałam, krokiety były smaczne, ale nie urzekły mnie jakoś specjalnie, choć na pewno jeszcze kiedyś je zrobię

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    babka piaskowa
  • Mniam: 22
    Bagietki
  • Mniam: 1
    Zupa krabowa z surimi
  • Mniam: 1
    Zupa krabowa z surimi

Najnowsze komentarze / recenzje