Pieróg gryczany w skórce drożdżowej, dozwolony od II fazy South Beach

autor: , kategoria: pierogi, dieta South Beach, kuchnia polska , dodano: 2010-03-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieróg gryczany w skórce drożdżowej, dozwolony od II fazy South Beach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieróg gryczany w skórce drożdżowej, dozwolony od II fazy South Beach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieróg gryczany w skórce drożdżowej, dozwolony od II fazy South Beach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieróg gryczany w skórce drożdżowej, dozwolony od II fazy South Beach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieróg gryczany w skórce drożdżowej, dozwolony od II fazy South Beach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieróg gryczany w skórce drożdżowej, dozwolony od II fazy South Beach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieróg gryczany w skórce drożdżowej, dozwolony od II fazy South Beach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieróg gryczany w skórce drożdżowej, dozwolony od II fazy South Beach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieróg gryczany w skórce drożdżowej, dozwolony od II fazy South Beach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieróg gryczany w skórce drożdżowej, dozwolony od II fazy South Beach

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:

2 szklanki mąki orkiszowej
150g Benecolu (lub oleju rzepakowego, Flory pro activ
3g drożdży instant
1 jajko
2 łyżki jogurtu odtłuszczonego
1/2 łyżeczki cukru brązowego
1/4 łyżeczki soli morskiej

Miksujemy pokrojony na male kawalki Benecol, make, cukier i sol. Nastepnie dodajemy drozdze, jajko i jogurt i miksujemy do uzyskania zwartej kuli. Zawijamy ciasto w folie spozywcza i odstawiamy do lodowki.


Nadzienie:

650g ugotowanej kaszy gryczanej
400g chudego twarogu
1/2 szkl. jogurtu odtłuszczonego
2 lyzki Benecolu
2 lyzki oleju rzepakowego
3 jajka
4 lyzki maki orkiszowej
sol morska
pieprz
mieta

Laczymy wszystkie skladniki w duzej misce i doprawiamy sola, pieprzem i mieta wg uznania.

Blaszke badz naczynie zaroodporne smarujemy olejem rzepkowym i wysypujemy maka. Wyciagamy z lodowki ciasto i walkujemy na dwa placki. Wyscielamy dno i brzegi foremki do polowy jednym plackiem. Wykladamy mase kaszowo-serowa. Przykrywamy drugim plackiem. Brzegio spajamy widelcem. Robimy otwory widelcem. Smarujemy rozkloconym jajkiem.

Tak przygotowanego pieroga wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni (pieczenie tradycyjne, gora dol). Pieczemy okolo poltorej godziny. W miedzy czasie mozemy zwiekszyc temperature nawet do 200stopni aby skorka sie przyrumienila.


Tradycyjny pierog ma w skladzie smalec, smietane, i ziemniaki. Moze byc pieczony w skorce jak i bez. W kazdej wersji jest bardzo smaczny na cieplo czy tez odsmazony nastepnego dnia.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Miriam Makheba, 2016-02-11 21:16:29
    Miriam Makheba
    0
    Uwielbiam - ogromne dzięki za ten przepis - robiła go moja Prababcia.
    Pokrojony na "kromki" smażyła na maśle na złoto.
    Już wiem co będę robić w najbliższą sobotę
  • AnnStyl, 2016-04-12 10:59:56
    AnnStyl
    0
    Fajna modyfikacja. Ja też uwielbiam ten pieróg gryczany tradycyjny. Z niecierpliwością wszyscy zawsze czekaliśmy jak przyjaciółki mama co tydzień przywoziła nam całą ogromną blachę tego rarytasu. Niebo w gębie. W ciągu dwóch dni znikał jak kamfora. A ten przepis chętnie wypróbuję przy okazji.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe