Spaghetti z indykiem i rukolą

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2010-03-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti z indykiem i rukolą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti z indykiem i rukolą

Składniki:

  • rukola [120 g] (listki)
  • pomidorki koktajlowe [16 szt.]
  • czosnek [2 ząbki]
  • filet z indyka [40 dag]
  • oliwa z oliwek [2 łyżki]
  • śmietana [200 ml] (30%)
  • serek topiony [80 g] (śmietankowy)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • gałka muszkatołowa (do smaku)

Przygotowanie:

Rukolę oczyścić, przebrać i grubo pokroić. Spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie. Pomidory umyć i przekroić na połówki. Czosnek obrać i posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanej oliwie. Do mięsa dodać czosnek i jeszcze chwilkę smażyć. Mięso wyjąć z patelni.

Sos z pieczenia podlać 250 ml wody ze śmietaną. Do sosu dodać serek i całość doprowadzić do wrzenia. Dodać zagęstnik do sosów, lub zagęścić mąką z wodą (1/2 szkl wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej), doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Do sosu włożyć mięso i podgrzać.

Spaghetti odcedzić, wymieszać z rukolą, przełożyć na talerze, posypać pomidorkami, polać sosem i udekorować rukolą.

    Śr. ocena: 4.79 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Berlinianka, 2010-03-26 15:45:57
    Berlinianka
    1
    Nie każdemu to może smakować, bo nie każdy lubi rukolę, ale ja należę do tej szczęśliwej gruby, która rukolę uwielbia!
    Dziękuję za przepis, kolejny trafny pomysł na zastosowanie tego niedocenianego zielska!
    Zdjęcie tradycyjnie boskie!
  • Smynio, 2010-03-26 15:57:55
    Smynio
    2
    Ja również dopisuje się do tego grona smakoszy rukoli - ten ostrawy posmak będzie ładnie się komponował ze śmietanowym sosem, pomidorki dodadzą rześkości daniu, a makaron i mięsko nasycą piękne zdjęcie
  • La Monica, 2010-03-27 10:43:41
    La Monica
    Ja rukolę uwielbiam To spaghetti jest bardzo delikatne w smaku, szczególnie sos do niego. Dziękuję Wam ślicznie
    Komentarz
  • hania811, 2010-03-31 09:37:42
    hania811
    1
    Tutaj niestety- mimo pysznego zdjęcia muszę dać połówkę mniej.
    Nie pasuje mi tu ta kremówka i zagęstnik do sosu.
    Mięso indycze podsmażone z samym czosnkiem tez mnie nie zadowoliło.
    Zdecydowanie lepiej smakuje posypane przed smażeniem pieprzem, solą i ziołami (ja daję suszoną bazylię)
    Po prostu dla mnie sos jest mdły, a nie delikatny.

    Próbowałaś używać do sosów śmietanki Łaciatej 12% w kartoniku?? Jest na prawdę super, nigdy się nie waży i po 5 min gotowania staje się aksamitna i gęsta jak trzeba.
  • La Monica, 2010-03-31 13:14:50
    La Monica
    Haniu, ale moja śmietanka się nie ścięła. Używam też 12%, ale akurat tutaj z niej nie korzystałam, oczywiście można ją dać zamiast 30%. Może kolejny raz tak własnie zrobię. Zamiast zagęstnika do sosu może posłużyć również mąka ziemniaczana lub/i pszenna rozmieszana z zimną wodą.
    Dziękuję serdecznie za opinię
    Komentarz
  • kropka75, 2010-04-01 11:17:54
    kropka75
    1
    Piękne zdjęcie i bardzo apetyczne danie.

    Brak mi tylko przypraw w smażonym mięsie. Ale ja mam wyżarty pysk i mięso bez przypraw jest dla mnie niejadalne. Zagęstnika też wolałabym nie. Zamiast niego mąka.

    Ale tak czy siak, fajny przepisik i zdjęcie zachęca. Dodaję do ulubionych i skorzystam przy okazji.
  • La Monica, 2010-04-01 12:11:43
    La Monica
    Dziękuję kropko
    Ja też mam wyżarty pysk hehe ale czasami daje sobie na wstrzymanie z przyprawami. Taki odwyk sobie robię
    A tak na serio, to polecam do tego kurczaka dodać albo ziółka prowanslaskie albo suszoną bazylię Sól i pieprz też jak najbardziej, nie wiem czemu go nie ujęłam w przepisie ? A pewnie dodałam do dania Chyba z przyzwyczajenia, że pieprz i sól to dla wszystkich takie ... naturlane i oczywiste
    Dobra, koniec pitolenia
    Komentarz
  • Osiak, 2010-04-15 12:44:16
    Osiak
    0
    Przeleżał sobie ten przepis jakiś czas w ulubionych i w końcu zrobiłam z tym, że z makaronem razowym.
    Bardzo przypadło do gustu mojemu podniebieniu to połączenie, tym bardziej że pierwszy raz jadłam taki sos na bazie śmietany. Współlokatorowi również smakowało mimo że rukolą pogardził
    Pięć gwiazdek za smak, pomysł i zachęcające zdjęcie oraz to że kiedyś jeszcze pewnie zrobię
  • La Monica, 2010-04-19 11:59:15
    La Monica
    Osiak - bardzo mnie to cieszy Dziękuję!
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-27 00:40:55
    ewelline
    3
    kolejny świetny przepis z rukola, musiałam dodać do ulubionych
    Pierwszy raz jak zrobiłam sałatkę z rukola nie mogłam jej jeść (może dla tego ze jadłam ja z mieszanki i miedzy innym był tam szpinak a ja surowego nie lubię) a ostatnio ciągle coś z nią robię mój TZ nawet polubił rożne zielska

    co to jest ten zagęstnik? kupne coś czy zrobione samodzielnie?
  • La Monica, 2010-07-27 21:17:24
    La Monica
    ewelline - zagęstink można kupić , ale ja zagęszczam najczęściej zwykłą mąką ziemniaczaną rozrobioną z zimną wodą Dziękuję!
    Komentarz
  • Femme de diamant, 2011-02-22 21:28:50
    Femme de diamant
    Wygląda smacznie - wypróbuje na piątkowej kolacji ze znajomymi i dam znac
    Komentarz
  • La Monica, 2011-02-23 09:33:43
    La Monica
    Femme de diamant- zachęcam gorąco
    Komentarz
  • Femme de diamant, 2011-02-26 09:21:12
    Femme de diamant
    -1
    Sprawdziło się - wszystkim smakowało
  • La Monica, 2011-03-03 14:17:51
    La Monica
    To super, cieszę się bardzo
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe