10-MINUTOWA CARBONARA

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2010-03-25
  • Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! 10-MINUTOWA CARBONARA
    Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! 10-MINUTOWA CARBONARA
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! 10-MINUTOWA CARBONARA
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! 10-MINUTOWA CARBONARA

Składniki:

Przygotowanie:

Tnę boczek (już dawno nie używam do tego noża tylko nożyczki) i podsmażam na patelni. Jak się lekko zarumieni dorzucam cebulę (w małą kostkę lub piórka jak kto lubi). Sparzam jajko (potrzebujemy tylko żółtko). Żółtko w miseczce łączę ze śmietaną i wlewam do boczku z cebulką. Jeżeli sos jest za gęsty można go rozrzedzić wodą z makaronu. Sos gotowy. Łączę z makaronem, jak mam posypuję parmezanem, a jak nie to żółtym serem.

    Śr. ocena: 4.76 / recenzji: 23 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Justyna33333, 2010-04-15 17:11:48
    Justyna33333
    0
    Ja jeszcze dodaję suszone pomidory. Mniam...
  • tekla45, 2010-06-01 15:01:12
    tekla45
    Narobiłaś mi smaka Proste, szybkie i niedrogie
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-06-01 16:40:53
    Berlinianka
    3
    Pyszne. Zamiast parmezanu dałam posiekaną Goudę w plastrach, bo innego nie miałam ^^ Z parmezanem to dopiero będzie dobre! (Mieszałam aż się rozpuścił) A... miałam pół śmietany, to dorzuciłam jogurtu naturalnego. Zagęściłam łyżką skrobi kukurydzianej, bo jakieś rzadkie wyszło Trzeba sobie radzić :P
    Fajny, szybki przepis.
  • katrinkapraga, 2010-06-08 14:21:50
    katrinkapraga
    Extra, ja dodaje oregano (oregano my love ) i pomidorki! mniamis!
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-10 22:18:02
    marissima
    1
    a nie lepsza bazylia?ale i tak podoba mi się ten przepis
  • anemeon, 2010-08-14 12:13:04
    anemeon
    -3
    Tylko cztery, bo brak tutaj pieprzu. Nie wyobrażam sobie carbonary bez pieprzu! Robię inaczej, ale już nie będę pisać
  • Asia31, 2010-08-24 22:39:40
    Asia31
    2
    Bardzo lubie, moja rodzinka tez,robie czesto.pycha
  • the rock, 2010-10-08 14:51:12
    the rock
    2
    Anemotka ja też robie inaczej i uwielbiam pieprz
    Ale i świerzą pietruszkę w dużych ilościach
  • Sensuel, 2010-11-08 17:09:38
    Sensuel
    1
    Pierwszy raz robiłam i wszystko wyszło super .Dobre,proste i szybkie...dlatego 5* się należy
  • beatraxx, 2010-12-16 22:40:57
    beatraxx
    ooo...z przepisu skorzystam bo ost jak zrobiłam swoją carbonare... dodałam za dużo serka aż łyżka stawała w garnku ;p
    Komentarz
  • Lilith36, 2011-02-17 16:39:48
    Lilith36
    A ja mam pytanie co do jajek. Wystarczy, że przeleję je wrzątkiem? I już mogę bez obaw jeść surowe żółtka...? Bo mam straszną awersję co do tego... I nie wyobrażam sobie zjeść kupnego jajka na surowo. Aż mnie wzdryga. Dlatego wszelkie tiramisu nawet odpada jak dla mnie... Ale chciałabym w końcu spróbować. Tylko trochę się boję salmonelli i innego świństwa
    Komentarz
  • kingkong, 2011-03-21 16:17:31
    kingkong
    1
    mmmmm właśnie sobie zrobiłampychota! takie szybkie dania ratują mi życie

    Lilith36 osobiście dodałam tą śmietanę i żółtko do boczku na patelnię i to chwilę podsmażyłam razem, więc żółtko się ścięło i wszystko samkuje bardzo dobrze
  • moncia25, 2012-01-10 12:55:21
    moncia25
    1
    pycha, uwielbiam carbonarrę, dodatkowo zawsze posypuję natką pietruszki. pychaaaaa
  • Snowwhiteproncess, 2012-01-11 12:34:19
    Snowwhiteproncess
    1
    Przepis jest idealny! Często z niego korzystam, jednak zamiast boczku szynkę i zazwyczaj bez sera. Zasłużona piąteczka : )
  • joasja, 2012-01-20 09:02:33
    joasja
    2
    Też daję 5 za prostotę! Ale ja nie lubię boczku, zastępuję go Carpaccio z indyka i dodaję pietruszki. Do tej pory dawałam całe jajko, ale z samym żółtkiem jest o niebo smaczniejsze
  • Olean, 2012-01-28 21:07:23
    Olean
    Z tego przepisu wychodzi naprawdę aż 6 porcji?
    Komentarz
  • pysiamn, 2012-01-28 21:52:48
    pysiamn
    1
    Zawsze tak robię, tylko ponieważ nie przepadam za boczkiem daję szynkę konserwowąą krojoną w paseczki, może to profanacja, ale co mi tam też DOBRE
  • Olean, 2012-02-24 15:38:34
    Olean
    1
    Wyszło przepyszne
  • jaksy, 2012-02-25 16:36:19
    jaksy
    0
    Zrobiłam wczoraj na obiad korzystając z tego przepisu, ale zamiast boczku dałam ugotowany brokuł Muszę przyznać, że w takiej wegetariańskiej wersji też było smacznie. Co prawda, żadna z tego carbonara ale też polecam
  • Krysia798, 2012-05-03 21:03:12
    Krysia798
    0
    Idealne danie dla mnie,właśnie kupiłam w Lidl wszystkie potrzebne składniki a zwłaszcza pyszny parmezan i biorę się za robienie tego dania.
  • jaMAJKAfree, 2012-07-09 11:06:19
    jaMAJKAfree
    0
    5/5!
    Wyszło i wychodzi przepysznie,bo nie raz wracam do tego przepisu
    Szybko,smacznie i sycąco
    Czasem,z potrzeby chwili i zawartości lodówki boczek zastąpię wędliną lub parmiego innym serem lecz nie zmienia to faktu,że wszyscy wcinamy z apetytem-dzieci przepadają,pyyyyycha
  • Fleurre_De_Violette, 2012-07-17 14:56:40
    Fleurre_De_Violette
    1
    Przepis jest genialny, tak samo, jak zrobiona z niego carbonara
  • studentkaAM, 2012-09-01 15:40:28
    studentkaAM
    -1
    Super przepis! Ju nigdz wicej nie zrobię carbonary z torebki!!!
    po pierwsze 5* za prostotę wykonania.
    po drugie 5* za szybkość wykonania.
    po trzecie 5* za smak.
    Ja niestety dodałam śmietanę 12%, bo tylko taką miałam w domu i sosik wyszedł ciut za kwaśny i za rzadki. Zagęściłam mąką Dlatego polecam śmietankę co najmniej 24%.
    Carbonara z tego przepisu była dla mnie ciutkę nijaka, dlatego dodałam pieprzu i ziół prowansalskich. I wyszło przepyszne!!!! Dzięki za ten przepis
  • dotted, 2012-09-17 16:42:24
    dotted
    0
    Świetny pomysł na obiad. Uwielbiam. Mniam. (Przepraszam za niską jakość zdjęcia :c)
  • ziomaska, 2012-10-08 13:36:17
    ziomaska
    0
    Pyszota! Przed chwilą zrobiłam wersję light i boczek zamieniłam swojską szynką. Bajka! Dziękuję za ten przepis
  • anusia 77, 2014-09-02 13:25:45
    anusia 77
    0
    Danie proste, szybkie, bardzo smaczne i pożywne. Polecam!
  • stokholm, 2014-11-30 19:30:40
    stokholm
    0
    Danie łatwe i szybkie do wykonania. Jednak dla mnie smak był zbyt monotonny, wolę inne połączenia. Osoby lubiące łagodne smaki z dominującą śmietaną i serem powinny być zadowolone.
  • ptasie__mleczko, 2015-09-12 17:18:04
    ptasie__mleczko
    0
    mnie tam bardzo smakowała i bez pieprzu! pyyyszna, aczkolwiek trochę mało tego sosu wyszło jak na dwie osoby, także chyba dodałabym następnym razem więcej cebul i więcej śmietany ale jak dla mnie genialne a i boczek brałam wędzony - polecam

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe