Proste babkowe ciasto z makiem - Piegus

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-03-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Proste babkowe ciasto z makiem - Piegus
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Proste babkowe ciasto z makiem - Piegus
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Proste babkowe ciasto z makiem - Piegus
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Proste babkowe ciasto z makiem - Piegus

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto jest bardzo proste, szybkie i smaczne.

Uwaga - nie parzymy maku! Ciasto ma uroczo chrupać w buzi. :)

Roztapiamy margarynę i studzimy.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka chowamy w misce do lodówki.

Ucieramy żółtka z cukrem na puchatą masę. Następnie dodajemy powoli mąkę, proszek, margarynę i mak.

Ubijamy pianę z białek. Powoli łączymy ją z ww. mieszanką.
Na koniec dodajemy ulubione bakalie.
/Można zrobić wersję bez bakalii, ciasto jest tak puszyste i smaczne, że i samo jest wystarczającym deserem./

Pieczemy początkowo w temp. 160 stopni do wyrośnięcia, potem dokładamy do 180. Czas 45-60 min, zależnie od piekarnika. /U mnie to jest zwykle 45 min./

Przepis na 35cm tzw. keksówkę.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • Apsik, 2010-03-25 23:49:11
    Apsik
    2
    To ciasto nieodłącznie kojarzy mi się z moim dzieciństwem, babcią i wakacjami na wsi.
    Dziś sama często je robię, bo jest łatwe i smaczne. Idealne, kiedy nie mam czasu i ochoty na coś bardziej skomplikowanego. Tu wystarczy tylko zamieszać, upiec i cieszyć się smakiem
  • klaudens, 2010-04-01 22:20:53
    klaudens
    Chętnie bym zrobiła na Wielkanoc. Powiesz mi, jaki to ma być mak? Jakiś w puszcze kupiony czy na wagę?
    Komentarz
  • hihi, 2010-04-09 09:19:58
    hihi
    4
    Klausens, to na pewno ma byc sypki mak na wagę/w woreczkach!

    Babka mojego dzieciństwa, coś cudownego. Mama piekła zawsze od razu 2 blachy, bo jak się dosiadłam z rodzeństem, każde ze szklanką mleka w ręku, to babka znikała w oka mgnieniu.

    Przepyszna, genialnie prosta i zawsze się udaje!
  • Rodzynka1989, 2010-04-09 09:29:11
    Rodzynka1989
    1
    Moja mama często je piekła i wszystkim bardzo smakowało.
    Dziękuję za przypomnienie przepisu, na pewno znów zagości na naszym stole Aha, no i nie dodawała nigdy bakalii.
  • daget, 2010-04-16 07:49:34
    daget
    3
    O tak piegusek to rewelacyjna babeczka.

    Nie moze sie nie udac, do tego obowiazkowo szklanica letniego mleka i cieżko skończyć na jednym kawałku.

    Ja często jeszcze ją polewam lukrem z odrobiną soku z cytryny, wtedy kwasek dodaje smaku.
  • marricka, 2010-04-26 16:21:13
    marricka
    2
    To ciasto jest pyszne! Niedługo znów je zrobię
  • Sensuel, 2010-05-20 18:10:43
    Sensuel
    2
    Robię też takie i super smakuje .Polecam z czystym sumieniem.
  • mrrauu, 2010-05-22 18:11:43
    mrrauu
    0
    Szybkie, łatwe, tanie i do tego przepyszne - czego więcej chcieć
  • ciriness, 2011-02-20 14:24:43
    ciriness
    1
    I mi się z dziecinstwem kojarzy ale kompletnie zapomniałam o istnieniu takich smaków, z przyjemnością sobie tym przepisem przypomnę
  • cheakyrockchick, 2011-08-11 18:08:08
    cheakyrockchick
    2
    zdecydowanie dodaje do moich ulubionych. moja babcia robila takie ciasto i ja tez musze zaczac. pyszotka.
  • Seona, 2012-03-30 22:00:02
    Seona
    -1
    Mistrzostwo świata przepis super!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe