Drobiowe po włosku

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia polska , dodano: 2010-03-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drobiowe po włosku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drobiowe po włosku

Składniki:

  • masło [1 kostka]
  • filet z kurczaka [2 ]
  • cebula biała [1 ] (pokroić na 8 kawałków)
  • czosnek [2 ząbki] (zmiażdżone)
  • ziemniaki (pokroić w drobną kostkę)
  • mąka [2 łyżki]
  • koncentrat pomidorowy [1 op.] (mała puszka)
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • bazylia (świeża, drobno posiekana)
  • bulion drobiowy [300 ml] (wywar drobiowy)

Przygotowanie:

1. Masło i oliwę podgrzać na dużej patelni, (polecam w tym przypadku głęboki wok) dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, stale mieszając smażyć przez 5-7 minut, aż przybiorą złocistą barwę.
2. Odstawić ziemniaki.
3. Włożyć mięso na patelnię, obsmażając z każdej strony kilka minut, do lekkiego zarumienienia, następnie również odstawić.
4. Włożyć na patelnię czosnek, cebulę, delikatnie smażyć 2-3 minuty do zeszklenia.
5. Dodać mąkę i koncentrat pomidorowy (można zastąpić pomidorami z puszki) całość smażyć przez kolejną minutę, stale mieszając. Stopniowo dolewać wywar drobiowy mieszając do otrzymania gładkiego sosu.
6. Wkładamy ziemniaki do woka, stale mieszając, aż do chwili, kiedy będą miękkie (w razie potrzeby dodawając masło).
7. W osobnym naczyniu połączyć sos z mięskiem, stale mieszając smażyc przez ok.5 minut.
Kiedy ziemniaki i mięso będą miękkie, można podawać. Udekorować bazylią

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: dynia marynowana

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta