Wiosenne zielone ciastko

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, Wielkanocne potrawy , dodano: 2010-03-26
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Wiosenne zielone ciastko
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Wiosenne zielone ciastko
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wiosenne zielone ciastko
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wiosenne zielone ciastko
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wiosenne zielone ciastko
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wiosenne zielone ciastko
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wiosenne zielone ciastko
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wiosenne zielone ciastko
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wiosenne zielone ciastko
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wiosenne zielone ciastko

Składniki:

Przygotowanie:

Składniki od jajek w dół to ciast, a powyżej to masa.

Białka ubić, dodawać ciągle mieszając: cukier, żółtka, mąkę z proszkiem.
Piec w tortownicy (o śr. 28 cm) około 20 minut w 175 stopni.
Biszkopt ostudzić, przeciąć na dwa krążki lub zostawić jedną warstwę jeśli wyszło cieniutkie ciasto.

Kiwi pokroić w kostkę. Odlać około 2/3 szklanki napoju, wymieszać z budyniami. Resztę napoju zagotować z cukrem. Do gotującego się napoju wlać budynie, energicznie mieszając.
Czekać, aż masa zacznie się gotować. Połowę budyniu rozłożyć na pierwszym krążku ciasta, przykryć drugim krążkiem. Na górę wyłożyć pokrojone kiwi, zalać resztą budyniu.

Przyozdobić bitą śmietana i startą czekoladą.

Smacznego!!

    Śr. ocena: 3.33 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • marissima, 2010-06-17 21:59:46
    marissima
    -2
    fajniaście wygląda
    ale gdzie ten budyń miedzy biszkoptem?
  • zuzaneczka, 2010-06-17 22:36:31
    zuzaneczka
    3
    ciekawa propozycja, ale opis przygotowania nieciekawy;

    biszkopt który urośnie, albo nie?! żółtka przed dodaniem do białek pasowałoby roztrzepać, a jeszcze lepiej utrzeć z cukrem.

    cukier do smaku? ile mniej więcej/ile Ty dajesz?nie wiem ile to będzie do smaku robiąc pierwszy raz? zwłaszcza że nie napisałaś czy budynie używasz z cukrem czy nie... może jak z cukrem to więcej już nie trzeba dodawać?

    jeżeli robiłaś wg tego przepisu to (pomijając niewyrośnięty biszkopt) blado widzę podzielenie tego budyniu na dwie porcje bo będą potwornie cienkie, a dwa że kiwi wcale nie są zalane budyniem tylko ułożone na wierzchu :/
  • Hlaskoida przy czystej, 2010-06-18 15:35:19
    Hlaskoida przy czystej
    1
    pomijając że przepis jest niedokładny, pomysł mi się podoba i zapewne zrobię
  • ewelline, 2010-07-19 13:59:40
    ewelline
    to coś do Shreka podobnego? tylko ze bez delicji a z kiwi?
    Komentarz
  • jane901001, 2016-03-18 14:25:24
    jane901001
    Sprawia to ciasto wyszło bardzo smaczne, ale nadal używane ołówek do pisania, które kupiłem na https://www.la-torta.pl/pl/p/Czarny-Jet-black-pisak-dwustronny-z-farba- jadalna-Rainbow-Kurz / 621. Mój mąż był bardzo zadowolony z zaskoczenia na koniec dnia roboczego)
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem