Pizza bez drożdży

autor: , kategoria: pizze , dodano: 2010-03-26
  • Pizza bez drożdży

Składniki:

Przygotowanie:

mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 10 łyżek oleju, można dodac sztypte soli. wlewamy szklanke wody wyrabiamy ciasto, gdy wody jest za mało dodajemy troche a gdy ciasto sie lepi dosypujemy troche mąki. Na blache wysmarowaną margaryną rozkładamy ciasto gdy źle sie rozkłada można moczyc rekę w wodzie wtedy lepiej wychodzi. nNa rozłożone ciasto rozsmarowujemy łyżeczką koncentrat i posypukemy bazylią ok 3 łyżek. Na to pokrojone w plasterki pieczarki, szynke, pokrojoną w kostke cebule, i starty żółty ser. Na ciasto mozna dawać takie składniki jakie się lubi. Piec od 20min do 40. W temp. 180 stopni.

    Śr. ocena: 2.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • 28nana, 2010-03-26 13:20:36
    28nana
    strasznie długi czas pieczenia
    naprawdę jestem ciekawa jak wygląda ta pizza po takim 40 min solarium
    Komentarz
  • monika120888, 2010-03-26 13:23:56
    monika120888
    bo to zależy od piekarnika jak ktoś ma starszy model to dłużej trwa pieczenie, a jak nowsze piekarniki z wieloma funkcjami to szybko wychodzi ja pieke 20min ale moja znajoma o wiele dłużej.
    Komentarz
  • Eileen82, 2010-03-26 13:24:17
    Eileen82
    Nie jestem przekonana do tego przepisu.. Strasznie dużo oleju.
    Komentarz
  • Juliszka, 2010-03-26 13:34:54
    Juliszka
    1
    A ja polecam ten przepis. Moze ciasto nie jest tak smaczne, jak drozdzowe, czy kruche, ale na spod do pizzy, zwlaszcza z kielbasa, cebula i groszkiem zielonym - prima sort. Ja nie daje proszku do pieczenia - tylko make, oliwe i galke - nie kruszy sie i jest calkiem w porzadku. To taki "zastepnik", bardziej pizza studencka niz wloskie cudo, ale spokojnie mozna na niej polegac, jesli polegac trzeba. Nie ma co od poczatku podchodzic sceptycznie.
  • 28nana, 2010-03-26 13:48:13
    28nana
    ja też mam stary ( bardzo!!! stary piekarnik )
    i piekę max 15 min - inaczej ciasto twardnieje i wysycha
    Komentarz
  • monika120888, 2010-03-26 13:52:17
    monika120888
    to niewiem mi zawsze wychodzi nawet jak piekłam 30min. to nie było ciasto ani suche ani twarde.
    Komentarz
  • Convallaria majalis, 2010-04-18 19:45:53
    Convallaria majalis
    -2
    Niestety wyszło suche i mozna nim było szybę wybić. Szkoda, że skusiłam się na nazwę. teraz już wiem, że pizza to ciasto drożdżowe, żaden inne. To cos to zwykły placek, a raczej kamień.
  • Biedroneczk4, 2012-03-06 11:35:28
    Biedroneczk4
    1
    ciasto według mnie trochę nie bardzo nadaje się na pizzę... ja je przerabiam i dodaję mąkę ziemniaczaną (połowę porcji mąki)... wtedy jest pulchniejsze...
  • Ervisha, 2012-03-06 18:13:05
    Ervisha
    Ja na pizze jak nie mam drożdzy to robie ciasto pierogowe i tez jest smacznie. to nie to samo ale moze byc
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem