Ciasteczka Maślane

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2010-03-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasteczka Maślane
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasteczka Maślane

Składniki:

Przygotowanie:

Zagnieść wszystkie składniki. Formować nieduże kuleczki i spłaszczać je widelcem (da to ładny wzorek). Piec ok 15-20 min w 180 stopniach.
(ja piekłam w prodiżu, więc trochę inaczej to wyglądało :P)
przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki :)
cuudownie smakują i ten maślano- waniliowy aromat w całym mieszkaniu...

    Śr. ocena: 4.80 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Smynio, 2010-03-26 15:36:44
    Smynio
    Strasznie prosty przepis na jedne z moich ulubionych ciasteczek na pewno wypróbuje. Ładne zdjęcie, wyszedł fajny wzorek
    Komentarz
  • koszatniczka320, 2010-03-26 16:44:01
    koszatniczka320
    rzeczywiście wydają się być mega proste w wykonaniu nie omieszkam spróbowac
    Komentarz
  • kataszynka, 2010-03-26 22:18:00
    kataszynka
    no ja właśnie przed chwilą je zrobiłam ;D
    smaczne, smaczne
    Komentarz
  • 135nudziara, 2010-03-26 22:57:06
    135nudziara
    znam z bloga dorotki. ciasteczka rzeczywiście pyszne i bardzo proste.
    ale...ot skopiowany przepis. cóż to za sztuka?
    Komentarz
  • Soleilka, 2010-04-24 12:56:45
    Soleilka
    2
    Ciasteczka są genialne. Rozpływają się w ustach i są kruchutkie
  • monisia104, 2010-05-13 19:22:02
    monisia104
    1
    robiłam je zgodnie z przepisem, z dwoma wyjątkami: zastosowałam aromat rumowy i moje nie są takie śliczne i kształtne jak na zdjęciu...
    rozlały się po blasze, kiedy stopiło się masło...
    mama mówi, że może trzeba było dodać jajka, ja się nie znam. następnym razem spróbuję z jajkiem.
    mimo kiepskiej (w moim wykonaniu) formy są pyszne i rozpływają się w ustach
  • kropka75, 2010-05-13 20:05:16
    kropka75
    Masło jak rozumiem ma być miękkie, ale nie rozpuszczone na ogniu?
    Komentarz
  • AnusiaPn, 2010-05-14 13:03:06
    AnusiaPn
    smak z dzieciństwa

    na pewno skorzystam z przepisu i zrobię ciasteczka!
    Komentarz
  • Serena van der Woodsen, 2010-05-14 14:49:17
    Serena van der Woodsen
    tak, masło miękkie. nie rozpuszczone
    Komentarz
  • siulka, 2010-07-17 12:20:51
    siulka
    3
    najlepsze maślane ciasteczka jakie w życiu jadłam! autentycznie... zjadłyśmy z koleżanką całą blaszkę są banalnie proste do wykonania, bardzo szybciutko się pieką - piekłam w 175* z termoobiegiem jakieś 17 minut. Masło wyjęte z lodówki, ale teraz takie upały, że szybko zmiękło - najpierw pokroiłam na kawałki mniejsze i zaczęłam trochę gnieść to się od ciepła dłoni zmiękczyło... mmm... dzisiaj robię jeszcze raz, żeby rodzina spróbowała
  • siulka, 2010-07-17 12:23:07
    siulka
    NIE POTRZEBA JAJEK! jak dodasz jajka to zrobią się twarde... a tak są takie kruchuteńkie... zagniecione ręcznie, zgodnie z przepisem - moje się nie rozpłynęły, dodam zdjęcia jak zrobię jeszcze raz
    Komentarz
  • mww, 2010-07-17 14:52:54
    mww
    1
    Przepis łatwiusieńki, smak nieziemski. Nie dodaje aromatu, bo według mnie troche psuje smak tych ciasteczek. Piekny zapach w domu przyciąga wszystkich do kuchni, ciasteczka znikają w mgnieniu oka (w każdej ilości)
  • anucha1312, 2010-08-08 22:35:43
    anucha1312
    2
    Ciasteczka mega Są kruche i przesmaczne ) na pewno zrobie je jeszcze ze sto razy.
  • kkaarroollaakk, 2010-09-17 00:20:54
    kkaarroollaakk
    1
    Najlepsze, najłatwiejsze, najszybsze, tylko może nie najtańsze (masło) ciasteczka jakie w życiu robiłam. Idealne gdy masz ochotę na coś słodkiego, nie chcesz się za dużo namęczyć ani wychodzić do sklepu, bo większość składników masz w szafce i w lodówce. Wzorek to w ogóle mistrzostwo świata, bo nie wpadłabym na to, że jest robione tylko widelcem. Odkąd znalazłam ten przepis robię je średnio 2 razy w tygodniu i jestem zachwycona
  • cwaniara_, 2011-05-03 16:33:38
    cwaniara_
    1
    Zrobilam , ktos pisal ze mu sie masa rozlewala ja mialam tak geste ze mi sie lepila i nie bylo mowy o widelcu hehe ale i tak je nim sciachalam;p nastepnym razem ladniej uformuje bo kazde inne mi wyszlo:p SMaczne!!
  • marysia1581, 2011-05-24 20:45:43
    marysia1581
    1
    zrobiłam- rewelacja! dzieci uwielbiają ;-)
  • agusia_85, 2011-05-29 09:15:19
    agusia_85
    1
    Zrobiłam wczoraj podwójną porcję i śmiało stwierdzam, że ciasteczka są przepyszne

    Trzeba pamiętać, że ciastka są z ciasta kruchego, więc nie można go "przegrzać" podczas przygotowania, tzn.:
    -masło musi być zimne, najlepiej wyjęte prosto z lodówki, w początkowym etapie należy je posiekać nożem z mąką i cukrem, a następnie szybko zagnieść na jednolite ciasto, aby zapobiec nagrzewaniu ciasta od dłoni
    - gotowe ciasto trzeba porządnie schłodzić w lodówce lub zmrozić w zamrażalniku
    - najlepiej przygotowane już ciastka schłodzić jeszcze przez ok. 30 min w lodówce, bo podczas formowania też się zaczynają topić
    - piekarnik musi dobrze nagrzany- ja wstawiałam do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 10 min- trzeba wtedy dobrze pilnować, bo łatwo przypalić ciasteczka

    Te ciągłe chłodzenie i pieczenie w wysokiej temperaturze ma za zadanie właśnie zapobiegnięciu rozpływania się ciasteczek podczas pieczenia. Trochę czasu to jednak zajmuje, a ciasto pachnie tak smakowicie, że każda minuta odwlekająca jedzenie jest męczarnią
  • _abigail_, 2011-10-02 19:29:32
    _abigail_
    1
    Ciasteczka są przepyszne, delikatne i wyraźnie maślane. Wszystkim bardzo smakowały, polecam
  • atlanta1987, 2011-10-21 15:08:41
    atlanta1987
    właśnie się pieką zobaczymy jak smakują
    wykonanie bajecznie łatwe
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem