Tagliatelle z fenkułem

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2010-03-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tagliatelle z fenkułem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tagliatelle z fenkułem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tagliatelle z fenkułem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tagliatelle z fenkułem

Składniki:

Przygotowanie:

Ta zapiekanka jest jedną z moich ulubionych. Jest wspaniała i wszyscy się nią zajadali. Fenkuł (absolutnie nie można go pominąć!) sprawia, że jest przyjemnie chrupiąca a zarazem aromatyczna dzięki dwóm rodzajom pieprzu i oregano. Jest łatwa i szybka do zrobienia. Polecam z czystym sumieniem :)

Tagliatelle ugotować al dente w osolonej wodzie i dokładnie odcedzić.
Cukinię i koper włoski oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Cebulkę oczyścić i pokroić na kawałki. Szynkę rónież pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, włożyć szynkę i warzywa (razem z pomidorkami z puszki), poddusić. Następnie dodać oregano i doprawić solą i pieprzem. Szynkę można troszkę podpiec jak ktoś lubi zapach pieczonej. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Makaron wymieszać z warzywami i szynką, przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Czosnek oczyścić i zmiażdżyć. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śmietanę wymieszać z papryką w proszku, 1/2 łyżeczki soli, czosnkiem i 100g sera. Makaron polać przygotowanym sosem i posypać pozostałą porcją sera. Posypać oregano.
Danie zapiekać ok. 30 minut na złoty kolor.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Anusia_piekniusia, 2010-03-29 11:42:27
    Anusia_piekniusia
    2
    Polecam bardzo tą zapiekankę. Robiłam już ją kilka razy (podpatrzyłam przepis na blogu Moni ) i za każdym razem robiła furorę konsumującym ją osobom. Ciekawy dobór składników, i wszystkich zawsze intryguje co jest w środku
    Czasami mam problem z kupieniem kopru - dlatego warto pomysleć o tym wcześniej jak się planuje tą potrawę

    Pozycja obowiązkowa do spróbowania dla miłośników makaronów, załaszcza zapiekanych Gwiazdki za boski smak i zdjęcia
  • La Monica, 2010-03-29 19:39:12
    La Monica
    Anusiu, bardzo mi miło, dziękuję
    Komentarz
  • hania811, 2010-03-31 09:41:49
    hania811
    2
    Ja też polecam...jest po prostu wyborna. najlepsza zapiekanka jaką w życiu jadłam (no może prócz lasagne)

    Uwielbiam koper włoski, szczególnie za jego anyżkowaty świeży i aromatyczny smak. Zawsze używałam tylko do sałatek...kiedyś odnalazłam ten przepis na Twoim blogu i od tamtej pory kocham fenkuł jeszcze bardziej
  • trustmyself, 2010-03-31 10:28:34
    trustmyself
    Mam 2 pytania, a mianowicie pomidorki z puszki pokrojone wrzucić wraz z tą wodą z nich?

    A drugie, do ilu stopni rozgrzać piekarnik?
    Komentarz
  • La Monica, 2010-04-01 08:54:49
    La Monica
    haniu - bardzo mi miło czytać takie słowa

    trustmyself - tak, pomidorki razem z resztą (wodą spod nich), tylko należy pamiętać aby były pokrojone. Jeśli nie uda się kupić gotowych krojonych to można zrobić to samemu - ja kroję je w puszce nożem, żeby nie wyjmować i nie tracić soku. A piekarnik jest napisany - do 200 stopni C
    Komentarz
  • trustmyself, 2010-04-01 12:30:39
    trustmyself
    O wybacz, jakoś te 200 stopni mi przemknęło, zwalę na senny dzień

    A pomidorki krojone nietrudno kupić, tylko czasami bywają gorzkawe, czasami lepiej kupić włoskie całe i właśnie pokroić w puszcze Dziękuję za rady!
    Komentarz
  • La Monica, 2010-04-01 19:38:52
    La Monica
    Nie ma za co Pozdrawiam!
    Komentarz
  • 28nana, 2010-04-07 14:17:53
    28nana

    wyzwania na dziś:

    1) pójść do warzywnego i wytłumaczyć sprzedającej tam babci - że poproszę 1 fenkuł

    2) pójść do rybnego po wędzonego ostroboka

    3) nie dać się Paniom Expedientkom zabić spojrzeniem o treści " WTF"
    Komentarz
  • La Monica, 2010-04-08 09:08:19
    La Monica
    28nana - hehe uwielbiam to spojrzenie Kiedyś pytałam w małej księgarni w Krk o książkę Pani Ćwierczakiewiczównej - nie dość, że ekspedient zrobił gały to nie potrafił tego powtórzyć ale miałam ubaw. Potem zawołał drugą ekspedientkę i też na jej twarzy namalowała się "ryba"
    Zamiast fenkuł powiedz - koper włoski, brzmi bardziej swojsko - polsko
    Komentarz
  • studentkaAM, 2011-08-01 22:09:04
    studentkaAM
    Ten koper włoski to w jakiej postaci? Korzenia? Zielonej części nadziemnej? Nasion? Pytam, bo rośnie sobie ten gigant u mnie na ogródku i chciałabym go kiedyś w końcu użyć
    Komentarz
  • Julusienka, 2012-10-04 14:03:24
    Julusienka
    0
    jak dla mnie bombowy przepis i godny pochwały

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe