Zupa soczewicowa

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-03-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa soczewicowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa soczewicowa

Składniki:

Przygotowanie:

W 1,5 litra wody z dodatkiem ziela, liści laurowych i soli ugotować soczewicę.
Zielona soczewica gotuje się bardzo szybko- wystarczy jej 15 min.

Obrać marchew i pokroić na talarki, cebule drobno posiekać, paprykę umyć i pokroić na drobna kostkę, czosnek i paprykę pepperoni posiekać drobno.

Pierś kurczaka pokroić w drobna kostkę i posypać sola, pieprzem i papryka czerwona słodka.

Na oliwie z dodatkiem masła usmażyć, dodajac kolejno: cebule, marchew, paprykę, czosnek i papryczkę.

Warzywa przełożyć do gotujacej się soczewicy (gdy jest już prawie miękka).
Na patelni usmażyć kurczaka i dołożyć do zupy.

Dolać przecier pomidorowy , dosolić i dopieprzyć do smaku.

Gotować wszystko razem ok 10 min. Warzywa maja być ugotowane al dente:)

Przed podaniem posypać pietruszka.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Pepus, 2010-11-11 17:16:18
    Pepus
    Nareszcie przepis w którym nie ma kostki rosołowej! Wrzucam do ulubionych i wtedy ocenię.
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-11-12 14:13:30
    anka_bunio
    0
    Zupa jest prosta w przygotowaniu, wartościowa pod względem zaproponowanych składnikow i estetyczna w wyglądzie. Można śmiało pominąć mięso i już jest wersja wegetariańska, jaką zresztą spałaszowałam. Przepis na piąteczkę.
  • ewelline, 2012-08-14 00:02:00
    ewelline
    2
    smaczna, prosta, ładnie wygląda a przede wszystkim zdrowa!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem