Makaron sojowy z grzybami mun

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2010-03-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makaron sojowy z grzybami mun
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makaron sojowy z grzybami mun

Składniki:

  • pierś kurczaka [2 szt.]
  • grzyby mun (garść suszonych)
  • marchew [2 szt.]
  • por (biała część ok 10 cm:))
  • imbir (kawałek ok 5 cm)
  • pędy bambusa [6 szt.] (paski ze słoika np Tao Tao)
  • sos sojowy [4 łyżki] (jasny)
  • ocet ryżowy [2 łyżki]
  • sos chili [0.5 łyżeczki]
  • sos sojowy [2 łyżki] (ciemny)
  • czosnek [1 ząbek]
  • imbir [1 łyżeczka]
  • olej [2 łyżki]
  • makaron [1 op.] (sojowy. Kupuje wstążki Tao Tao, al może być tez cienki.)
  • sos sojowy [2 łyżki] (dokładnie sos sojowo-grzybowy)

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na cienkie paseczki i zalać marynata zrobiona z: sosu sojowo- grzybowego, octu, przeciśniętego zabku czosnku, 2 łyżek sosu sojowego jasnego, pokrojonego drobno imbiru i sosu chili.

Odstawić na ok 20 minut.

Grzyby mun zalać gorca woda i odstawić na 10 minut, po czym ugotować w tej samej wodzie 15 min. Gdy sa ugotowane pokroić w paski.
Wodę z gotowana grzybów zostawić.

Makaron sojowy zrobić wg przepisu na opakowaniu- czyli zalać wrzatkiem, przykryć i odczekać 3 minuty:D

Marchew i pora pokroić w słupki.

Na dużej patelni, a najlepiej w woku rozgrzać olej i usmażyć na dużym ogniu kurczaka.Odłożyć na talerzyk i usmażyć warzywa: najpierw dodać marchew, po minucie pora. Warzywa maja być chrupiace więc trwa to dosłownie 3 min.

Do warzyw dodać grzyby, pokrojone pędy bambusa i kurczaka.
Dodać makaron i zalać wszystko sosem zrobionym z :
2 łyżek wody z grzybów, sosu sojowego jasnego ( 2 łyżki), sosu sojowego ciemnego i imbiru w proszku.

Smażyć wszystko razem minutkę i podawać.

Można pominać pędy bambusa jak ktoś nie lubi - a maja charakterystyczny smak więc mało kto lubi:D

W zamian dodać kiełki soi.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • ewelline, 2010-07-27 02:04:45
    ewelline
    -2
    to jest świetna potrawa! ja bardzo lobię!

    w necie taka informacje o tych grzybkach mun znalazłam:

    " Chińczycy uważają, że systematycznie spożywane poprawiają ogólną kondycję człowieka. Łagodzą również kaszel i ułatwiają oddychanie w chorobach płuc. Zmniejszają krzepliwość krwi i poprawiają krążenie, co zostało potwierdzone przez współczesne badania. Regularne spożywanie grzybów Prawdopodobnie ta cecha powoduje, że w Chinach odnotowuje się zaskakująco mały poziom zachorowań na chorobę wieńcową"

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem