Muffinki z brzoskwiniami

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2010-03-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z brzoskwiniami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z brzoskwiniami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z brzoskwiniami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z brzoskwiniami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z brzoskwiniami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z brzoskwiniami

Składniki:

  • mąka [2 szklanki]
  • cukier [0.75 szklanki]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • sól [2 szczypty]
  • jajka [2 szt.]
  • olej [0.5 szklanki]
  • mleko [1 szklanka]
  • brzoskwinie [1 szklanka] (pokrojonych)

Przygotowanie:

Suche składniki łączymy w 1 naczyniu, w 2-gim łączymy mokre składniki (bez brzoskwiń).

Naczynia połączyć, wymieszać szybko i niezbyt starannie - mogą pozostać grudki.

Dodać brzoskwinie, wymieszać. Jeśli używamy tych z puszki to wystarczy je drobno pokroić a w sezonie owoce należy sparzyć i obrać ze skórki, dopiero później pokroić.

Ciasto wylewać do foremek (prawie do pełna). Można je posypać ciemnym cukrem lub płatkami migdałowymi.

Babeczki piec w piekarniku rozgrzanym do temp 180'C przez ok 25min.

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • Flicka, 2010-04-21 19:42:21
    Flicka
    1
    5 minut temu wyjęłam z piekarnika, a już połowy nie ma. bratu aż się uszy trzęsą baaardzo smaczny przepis, idealne proporcje.
    polecam, pychotki!
  • Kamlisa, 2010-05-10 21:07:43
    Kamlisa
    -2
    Sa lekkie i puszyste, ale jak dla mnie - brzoskwinie ( z puszki) sa za słodkie, wole muffiny z kwaśnymi owocami typu wiśnie, śliwki...Gdybym miała wybierac - wolałabym ( już przetestowane!) te kokosowo-cytrynowe czy marchwiowe Oczywiście zrobilam dla porównania wersję zmodyfikowaną, z dodatkiem kakao - nieco przełamała mdlawy smak. To kwestia gustu, na pewno ładnie sie prezentują ( w odróznieniu od moich owsiano-otrębowych )
  • ola_2801, 2010-09-02 19:54:15
    ola_2801
    2
    zrobiłam
    i muszę przyznać,że choć wiele w życiu muffinek upiekłam, to te były znakomite!
    idealne proporcje, w smaku pycha. dodałam łyżeczkę cukru migdałowego, a zamiast świeżych brzoskwiń nektarynki. były ze skórką, ale studenci mają zęby i gryzą wszystko
    myślę,że baza na te mufinki nadaje się do wykorzystania, rewelacja!!!
  • kruszynka0020, 2010-09-25 16:48:10
    kruszynka0020
    3
    przepyszne , właśnie wyjęłam z piekarnika cud...
    to była moja pierwsza rzecz jaką upiekłam w piekarniku(bo mam dwie lewe ręce) ale wyszły cudne i przepyszne dzięki za świetny przepis
  • aleksaa, 2010-09-28 15:05:57
    aleksaa
    cieszę się że Wam smakują
    Komentarz
  • tylkokasia, 2015-03-29 21:58:06
    tylkokasia
    0
    Proste i pyszne

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe