MIĘSNE KULECZKI Z MAKARONEM

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2010-03-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! MIĘSNE KULECZKI Z MAKARONEM
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! MIĘSNE KULECZKI Z MAKARONEM

Składniki:

  • mięso mielone (Składniki do klopsików)
  • jajka [1 ] (Składniki do klopsików)
  • cebula biała [1 szt.] (Składniki do klopsików)
  • oregano [1 łyżeczka] (Składniki do klopsików)
  • pieprz [1 szczypta] (Składniki do klopsików)
  • sól [1 szczypta] (Składniki do klopsików)
  • bułka tarta (Składniki do klopsików)
  • papryka (przyprawa) (fakultatywnie)
  • cebula biała [1 główka] (Składniki do sosu)
  • oliwa z oliwek [5 łyżek] (Składniki do sosu)
  • oregano [2 łyżeczki] (Składniki do sosu)
  • przecier pomidorowy [1 ] (Składniki do sosu)
  • sól - płaska łyżeczka (Składniki do sosu)
  • pieprz [0.25 łyżeczki] (Składniki do sosu)
  • liście laurowe (Składniki do sosu)
  • ziele angielskie
  • mleko [0.5 szklanki] (Składniki do sosu)
  • makaron
  • cukier (Składniki do sosu)

Przygotowanie:

Do głębokiego naczynia wkładamy mięso mielone i jajko, dodajemy sol pieprz, oregano, posiekaną cebulę w kostkę oraz bułkę tartą. Następnie mieszamy wszystkie składniki. Z wymieszanej masy formujemy małe kulki.

Następnie kroimy drobno cebulę. W średniej wielkości garnku podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy cebulę. Do garnka dodajemy szczyptę pieprzu, soli i oregano. Całość mieszamy. Kiedy cebula zarumieni się zalewamy część garnka wodą. Całość zakrywamy pokrywką i przez chwilę gotujemy (ok. 5 min). W następnym etapie dodajemy przecier pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, szczyptę papryki. Całość mieszamy i ponownie ok. 4 min gotujemy na słabym ogniu.

Następnie dodajemy mleka, dokładnie mieszamy i wkladamy wcześniej uformowane klopsiki. Cały sos powinien mieć taka objętość aby przykryć wszystkie klopsiki, jezeli tak nie jest mozna dolać wody lub mleka. Całość gotujemy na słabym ogniu, delikatnie mieszając tak aby nie uszkodzić klopsików, częściowo przykrywając garnek, około 20 min. Po upływie 20 min, gotujemy jeszcze przez 3 minuty, zdejmując pokrywkę, tak aby sos odrobinę zgęstniał. W tym czasie gotujemy makaron świderki.
Gotowe!!!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Węglowodany - jakie jeść żeby nie tyć

Komentarze

  • Ieka, 2010-05-04 22:11:41
    Ieka
    wygląda pysznie
    Komentarz
  • agulajdans, 2010-10-06 12:57:20
    agulajdans
    super przepis
    Komentarz
  • agulajdans, 2010-10-06 22:25:16
    agulajdans
    zamierzam zrobić taki obiadek jutro,oczywiście z tego przepisu napiszę jak efekty ))
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-10-14 16:25:27
    Sensuel
    3
    Zrobione .Zgodnie z mężem stwierdzamy,że zasługuje na 5* to danie.Z pewnością nie raz powrócę do tego przepisu.Bardzo nam mięsko smakowało i sosik.Danie szybkie i łatwe w wykonaniu,a na dodatek smaczne!!
  • ikonka86, 2011-08-09 18:52:37
    ikonka86
    1
    dzisiaj zrobione, szybko i pysznie!!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką