Żurek po mojemu

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-03-28
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żurek po mojemu
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żurek po mojemu

Składniki:

Przygotowanie:

Do garnka wkładam kiełbasę białą, ziele angielskie i liść laurowy i zalewam wodą. Doprowadzam do wrzenia. Wrzucam pokrojone w kostkę warzywka (marchew, seler i pietruszkę oraz ziemniaki).

Sprwdzam czy kiełbasa jest ugotowana, wyjmuję ją z wywaru, studzę i obieram z flaka. Kroję w talarki i ponownie dodaję do wywaru.

Jak warzywa są już miękkie dodaję butelkę żuru i gotuję dalej na małym ogniu.

Na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę i boczek.
Całość dodaję do zupy. Mieszam wszystko razem i dodaję śmietny.

Całość doprawiam do smaku solą, pieprzem, chrzanem i majerankiem. Ja daję dość sporo majeranku, bo uwielbiam aromatyczne dania.

Zupę można zagęścić mąką jak ktoś lubi.

Do zupki przed podaniem dodaję jajko ugotowane na twardo.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe