Składniki:
- kiełbasa biała [4 szt.]
- marchew [3 szt.]
- seler (1/4 dużego,a 1/2 małego)
- majeranek (do smaku)
- chrzan [1 łyżka]
- boczek [100 g] ((kawałek))
- cebula [1 szt.]
- ziele angielskie [2 szt.]
- liście laurowe [1 szt.]
- ziemniaki [5 szt.] (średniej wielkości)
- pietruszka [2 szt.] (korzeń)
- zakwas na żur [1 op.] (żurek z butelki)
- śmietana [250 ml] (słodka)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Do garnka wkładam kiełbasę białą, ziele angielskie i liść laurowy i zalewam wodą. Doprowadzam do wrzenia. Wrzucam pokrojone w kostkę warzywka (marchew, seler i pietruszkę oraz ziemniaki).
Sprwdzam czy kiełbasa jest ugotowana, wyjmuję ją z wywaru, studzę i obieram z flaka. Kroję w talarki i ponownie dodaję do wywaru.
Jak warzywa są już miękkie dodaję butelkę żuru i gotuję dalej na małym ogniu.
Na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę i boczek.
Całość dodaję do zupy. Mieszam wszystko razem i dodaję śmietny.
Całość doprawiam do smaku solą, pieprzem, chrzanem i majerankiem. Ja daję dość sporo majeranku, bo uwielbiam aromatyczne dania.
Zupę można zagęścić mąką jak ktoś lubi.
Do zupki przed podaniem dodaję jajko ugotowane na twardo.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa fasolowa
Komentarze