Babka czekoladowa

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-03-28
  • Babka czekoladowa

Składniki:

  • mąka [0.5 kg]
  • cukier [35 dag]
  • masło [25 dag]
  • jajka [4 szt.]
  • kakao [3 łyżki]
  • proszek do pieczenia [1 op.]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • mleko [1 szklanka] (lub śmietana, mała szklanka)
  • polewa czekoladowa (lub cukier puder)

Przygotowanie:

Masło utrzeć do białości; dodać większą część cukru, żółtka, cukier waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i, jako ostatni składnik, pianę z białek. Rozdzielić ciasto na połowę, przy czym jedną część zmieszać z kakao i resztą cukru. Nakładać ciasto do natłuszczonej formy: najpierw warstwę jasną, a na wierzch warstwę z kakao. Piec 60-90 min.
Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto jogurtowe z truskawkami

Komentarze

  • Pepus, 2010-11-17 21:43:32
    Pepus
    Widzę, że przepis dość łatwy wiec w najbliższy weekend wypróbuję. Oceniam po zrobieniu.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką