Pulpety w sosie chrzanowym

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-03-28
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pulpety w sosie chrzanowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pulpety w sosie chrzanowym

Składniki:

  • mięso mielone [750 g] (z indyka)
  • bułka pszenna [1 szt.]
  • cebula [2 szt.]
  • jajka [1 szt.]
  • mąka [1 łyżka]
  • mąka ziemniaczana [3 łyżki]
  • natka pietruszki
  • masło [2 łyżki]
  • sok z cytryny (odrobina)
  • śmietana [250 ml]
  • chrzan (kilka łyżeczek-rzecz gustu ile im więcej tym ostrzej)
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cebulę siekamy w drobną kostkę, bułkę namaczamy w mleku nadmiar odciskamy. Mięso mielone mieszamy z przeciśniętą przez praskę bułką dodajemy też jajko,mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki,podsmażoną na łyżce oliwy cebulę oraz przyprawy:sól, pieprz, gałkę.Dokładnie łączymy składniki.Zagotowujemy niedużą ilość wody z solą. Z masy formujemy nieduże pulpety i stopniowo wrzucamy je do wrzątku.Gdy woda znowu zaczyna wrzeć gotujemy pulpety jeszcze 3min , po czym wyjmujemy je z wody.Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy łyżkę mąki pszennej i jedną ziemniaczanej i powoli stale mieszając dolewamy wywar pozostały po gotowaniu pulpetów oraz śmietanę. Zestawiamy rondelek z ognia i doprawiamy sos, dodając sól cukier trochę soku z cytryny oraz chrzan. Tak przygotowane pulpety możemy podawać z ziemniakami i surówką z makaronem , ryżem lub kaszą kwestia upodobań.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: pulpety w sosie pomidorowym

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem