Jajka faszerowane w skorupkach

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2010-03-28
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka faszerowane w skorupkach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka faszerowane w skorupkach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka faszerowane w skorupkach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka faszerowane w skorupkach

Składniki:

Przygotowanie:

Cebulkę i pieczarki drobniutko kroimy, podsmażamy na patelni na odrobinie oliwy lub oleju. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wedle uznania. Po usmażeniu przekładamy do miseczki, siekamy kilka listków świeżej kolendry i mieszamy razem. Jajka na twardo w skorupkach przekrajamy na połówki ostrym nożem. Bardzo ostrożnie wyskrobujemy jajka ze skorupek, rozdrabniamy widelcem i mieszamy z cebulką i pieczarkami. Przygotowanym farszem napełniamy skorupki, "maczamy" w siekanych migdałach wymieszanych z odrobiną bułki tartej i podsmażamy chwilkę na natłuszczonej patelni. Dekorujemy listkami kolendry.

Farsz można dowolnie modyfikować, według własnych upodobań :)

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Anyzkowa, 2011-04-18 12:56:20
    Anyzkowa
    0
    Moje ulubione jajka, które furorę robią na imprezach )

    Proponuję cebulę zastąpić szczypiorkiem, a do farszu dodać łyżkę majonezu- dla lepszej konsystencji. Za to kupuję pomysł z maczaniem jajek w migdałach.

    A jajka w skorupkach polecam kroić tylko zimne i nożem z ząbkami.
  • blonde_hair, 2011-04-18 15:44:49
    blonde_hair
    0
    Tez robie takie jaja, ale tak jak Anyzkowa z dodatkiem majonezu (czasem troszke smietany) i szczypiorkiem.
    Obtaczam w bułce tartej, ale musze wykorzystac migdały
    Uwielbiamy je wszyscy
  • iwciaperelka, 2011-06-30 15:56:23
    iwciaperelka
    -1
    Uwielbiamy

    A ja proponuje zastąpić majonez śmietaną lub masłemi dekorować koperkiem


    I zamiast babrać się godzinę w kuchni przy krojeniu tych jajeczek - proponuje zaopatrzyć się waflowe foremki Vafini, które idealnie zastępują skorupkę bo mają identyczny kształt! no i też można je podsmażać na patelni
  • Pepus, 2011-07-05 11:41:25
    Pepus
    Zapisałam sobie w ulubionych, bo przepis jest wart wypróbowania.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem