Biscotti - smaczne sucharki

autor: , kategoria: ciasteczka, kuchnia włoska , dodano: 2010-03-28
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Biscotti - smaczne sucharki
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Biscotti - smaczne sucharki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Biscotti - smaczne sucharki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Biscotti - smaczne sucharki

Składniki:

Przygotowanie:

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, ponownie dokładnie miksujemy.

Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy aromat waniliowy, migdały i miód, do drugiej - suszoną żurawinę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy delikatnie mąką. Z obu mieszanek formujemy jakby małe chlebki. Najlepiej formować już na blaszce, gdyż ciasto mocno się lepi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 15-20 minut i pieczemy aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostudzeniu, kroimy ciasta na małe kromeczki, ponownie układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 10 minut, odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę. Należy pilnować, aby się nie spaliły, wszystko zależy od piekarnika, więc może to być nawet mniej niż 10 minut.

Powstałe sucharki są smacznym dodatkiem do kawy czy herbaty, można je długo przechowywać w szczelnym pojemniku.


Przepis jest modyfikacją kilku znalezionych w zasobach internetu :)

Oczywiście dodatki można dowolnie zmieniać - mogą to być orzechy, rodzynki, i inne bakalie, wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę.

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • plywok, 2010-03-28 18:32:46
    plywok
    brzmi ciekawie i smacznie. myśle, że spróbuje zrobić jak będe mieć czas i składniki. a nazwa biscotti to z jakiej kuchni? włoska?
    Komentarz
  • Eileen82, 2010-03-28 20:16:30
    Eileen82
    Z tego, co wyczytałam jest to przepis kuchni włoskiej, jednak nie dam głowy, że ja robię je zgodnie z pierwotnym przepisem
    Komentarz
  • joanna2114, 2010-03-29 13:43:58
    joanna2114
    niam ja niestety kupuje gotowe bo nie mam talentu do takich rzecz ale chyba się skusze
    Komentarz
  • Eileen82, 2010-03-29 14:27:26
    Eileen82
    Polecam, bo to naprawdę bardzo łatwy przepis, a sucharki przepyszne
    Komentarz
  • Juliszka, 2010-03-29 14:48:42
    Juliszka
    1
    Przepis dobry, poprawny, zgrabnie napisany, czytelny. Nie daje piatki ze wzgledu na aromat - polecam uzywanie ekstraktu - jest naturalny i ma ciekawszy smak i aromat niz produkty z wanilina. Uwielbiam biscotti, a ten przepis jest dokladnie taki, jak moj. Biscotti cudownie pasuja do capuccino, a takze latte. Sa twarde. Wiem, ze nie brzmi to jakbym wymyslila proch - ale niektorych moze to rozczarowac. Ja uwielbiam je chrupac!!!

    Dobrze, ze napisalas o zamykaniu pojemnika - chlona wilgoc jak gabka i staja sie niedobre - a kruche to istna rozkosz.
  • Eileen82, 2010-03-29 14:57:44
    Eileen82
    Napisałam o aromacie, gdyż jest on o wiele łatwiej dostępny (niestety..).

    Dla mnie również ich "twardość" to główny plus Odkąd zrobiłam je pierwszy raz, to nie mogę się oprzeć, aby ciągle mieć zapas
    Fakt, że można je długo przechowywać - ale u mnie to mało realne
    Komentarz
  • ashesandwine, 2010-09-17 16:41:38
    ashesandwine
    1
    baaaajeczne ! paluszki lizać
  • siostraelwa, 2011-05-26 11:43:15
    siostraelwa
    Zainteresowały mnie te smaczne sucharki. W takim razie niedługo pewnie dodam ocenę ;>
    Komentarz
  • Paula_86, 2012-03-17 11:19:24
    Paula_86
    0
    5!!! przepis szybki, łatwy, wręcz banalny, a ciasteczka wychodzą przepyszne, kupne biscotti się do nich nie umywają
    Co do ilości cukru to w zależności jak słodkie kto lubi, ja dałam 2/3 i są idealne, a ciasto wcale tak bardzo się nie klei jeśli ręce opruszy się mąką no chyba że to z dodatkiem miodu bo ja robiłam z żurawiną, ale z orzechami czy morelami też muszą być wyśmienite.
    Przepis na stałe do ulubionych, gorąco polecam!
  • Kamlisa, 2012-07-15 15:32:39
    Kamlisa
    1
    przepis faktycznie szybki, łatwy i przyjemny Ja do jednej czesci dałam migdały i ekstrakt migdałowy, do drugiej zurawiny, rodzynki, skorke z cytryny i ekstrakt cytrynowy. czesc cukru zastapiłam miodem, połowa maki to maka pełnoziarnista. mysle, ze bede dalej z nim kombinowała, ale sucharki pyszne
  • mariamarysienka, 2012-08-02 19:44:32
    mariamarysienka
    0
    zrobiłam dzisiaj sucharka i powiem szczerze, że miałam mocne obawy. po pierwszym wyjęciu z piekarnika ciasto wyglądało na niedopieczone i nawet jak później pokroiłam w kromki i upiekłam po jednej stronie to były cały czas miękkie i błyszczące. na szczęście potrzymałam dłużej z drugiej strony i są twarde jak skała
    w smaku przepyszne, o wiele lepsze niż w coffeeheaven, gdzie po raz pierwszy poznałam ich smak. chociaż ja robiłam z dwóch porcji i wszystko podwoiłam poza cukrem, bo zapomniałam - wyszło nadal słodkie, więc chyba zawsze będę się tego trzymać, bo chyba z większą ilością cukru byłoby ZA słodkie. pół gwiazdki odejmuję właśnie za zbyt dużą ilość cukru
    a dodałam do nich posiekane migdaly, orzechy laskowe, żurawinę, suszone śliwki, rodzynki i suszone daktyle
  • studentkaAM, 2012-11-15 20:33:05
    studentkaAM
    0
    Przepyszny dodatek do kawy, latwy w wykonaniu i do tego w tak krótkim czasie
    Osobiście o wiele bardziej smakowała mi wersja żurawinowa. Część z miodem i migdałami strasznie mi się w piekarniku rozjechała Do tego była ciut za słodka, więc radziłabym dać o 1/3 mniej cukru. Ale i tak polecam wypróbować ten przepis
  • PatrykLubik, 2017-04-05 11:53:18
    PatrykLubik
    bardzo lubię takie ciasta, fajnie nadają się do porannej kawy lub do wieczornego mleka :P ostatnio dostałem na spróbowanie mąki ekologicznej szymanowskiej i ciasto wyszło bardzo dobre
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe