Zapiekanka Lazurowa

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2010-03-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka Lazurowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka Lazurowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka Lazurowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka Lazurowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka Lazurowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka Lazurowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka Lazurowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka Lazurowa

Składniki:

Przygotowanie:

kolejna propozycja z cyklu: przegląd lodówki


1) makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu

2) pierś myjemy, kroimy na kawałki podsmażamy na patelni z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu i szczypty soli

3) mrożonkę rozmrażamy lub gotujemy na parze, lub mamy już ugotowaną ( bo zostało nam z obiadu z dnia poprzedniego <- recycling )

4) przekładamy warstwowo do żaroodpornego naczynia ( które wcześniej natłuściłam 1 łyżką oliwy ): makaron, kurak, warzywka

5) na górę kruszymy ser marki Lazur ( ja dodatkowo potraktowałam świeżo zmielonym pieprzem )

6) zapiekamy jakieś 10 - 15 min w temp 180 - 200stC - chodzi o to żeby nam się ser ładnie roztopił

uwaga! jeśli komuś mało słone- może dosolić - ale uważajcie - lazur sam w sobie jest słonawy.

Smacznego

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • miskowa, 2010-03-29 09:39:43
    miskowa
    1
    często robię tego typu przeglądy lodówki, żeby poprzerabiać pozostałości. Ja często kruszę lazura i mieszam ze śmietanką słodką, przyprawiam to po swojemu i polewam zapiekankę, to więcej sosu powstaje.
    Sam pomysł, opis i zdjęcia = 5 gwiazdek
  • 28nana, 2010-04-01 11:22:33
    28nana
    zaintrygowałaś mnie tym lazurem ze słodką śmietanką
    Komentarz
  • hania811, 2010-04-01 11:28:45
    hania811
    Nana oczywiście że lazur ze słodką śmietanką

    Zrób tak:
    kup łaciatą 12% w kartoniku , szklankę śmietanki wybełtaj z jednym jajem, dopraw jak lubisz do smaku, polej miksturą zapiekankę, posyp lazurem i zapiekaj jak zwykle
    Komentarz
  • miskowa, 2010-04-01 11:37:21
    miskowa
    ja z kolei jajek już nie daję. Mieszam tylko lazur i śmietankę, przyprawiam czosnkiem i pieprzem, bo sam ser jest słonawy w smaku. Taki sos wykorzystuję też do spaghetti czy innego makaronu - np. z brokułami, oliwkami i pieczarkami
    Komentarz
  • hania811, 2010-04-01 11:55:08
    hania811
    Ja dodaję jajo bo "ścina" śmietanę
    Komentarz
  • kropka75, 2010-05-13 17:20:25
    kropka75
    -2
    Kolejne ciekawe danie do zrobienia.
    Wszystko co zapieczone i z serem jest dla mnie idealne. A żeby było zdrowo - warzywka. Teraz można skorzystać ze świeżych, bo sezon.
    Bardzo mi się podoba. Ciekawy pomysł.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe