Najlepsza pizza

autor: , kategoria: pizze , dodano: 2010-03-29
  • Najlepsza pizza

Składniki:

  • keczup
  • kukurydza konserwowa [1 op.]
  • filet z kurczaka [1 szt.]
  • ser mozzarella [30 dag]
  • salami [10 dag]
  • olej [1 łyżka]
  • sól [0.5 łyżeczki]
  • woda (ciepła woda 1,5 szklanki)
  • drożdże [25 dag]
  • mąka pszenna [3.5 szklanki]
  • pieczarki [30 dag]
  • cebula [0.5 główki]
  • oregano [1 łyżeczka]
  • bazylia [1 łyżeczka]
  • olej [2 łyżki] (do posmarowania blachy)

Przygotowanie:

W niewielkiej misce robimy rozczyn z drożdży,wody i cukru. Do dużej miski lub garnka dajemy mąkę,sól,olej + rozczyn i wyrabiamy jak ciasto drożdzowe - dość długo puki nie przestanie nam kleic sie do rak.
Odstawiamy w ciepłe miejsce ja wkladam poprostu do piekarnika-nie cieplego , ale zamknietego-na czas kiedy przygotuje wszystko inne do pizzy.
Cebule drobno siekamy i posmażamy na patelni,dodajemy umyte i pokrojone pieczarki.Dusimy.Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach.Fileta z kurczaka kroimy na malutkie kawałeczki obtaczamy w soli czosnkowej i w papryce słodkiej po czym smażymy na patelni.Kukurydze odsączamy.
Blache na ktorej robimy pizze smarujemy olejem,ciasto juz nam pieknie wyrosło wiec rozkladamy je na blasze.Smarujemy keczupem,mozemy posypac oregano i bazylią.nakladamy torche sera żótego , nastepnie pieczarki,kukurydze,salami,kurczaka i wstaiamy do nagrzanego na 180* piekarnika na ok 20min. Po 20min posypujemy pizze resztą sera.I pieczemy aż się ładnie roztopi.

Przepis pasuje na dużą blache.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia Gotuje z Polki.pl- Pizza na cieście bezglutenowym

Komentarze

  • koszatniczka320, 2010-03-29 12:29:12
    koszatniczka320
    aż 2,5 opakowania (25dag) drożdzy na 1pizzę?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem