Parówki zapiekane w cieście drożdżowym

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-03-29
  • Parówki zapiekane w cieście drożdżowym

Składniki:

  • mąka pszenna [0.5 kg]
  • sól [1 szczypta]
  • mleko [1 szklanka] (ciepłe)
  • cukier [1 szczypta]
  • drożdże [5 dag]
  • olej [2 łyżki]
  • parówki [1 op.] (ja używam bobasków)
  • ser żółty [30 dag]
  • zioła prowansalskie [2 łyżeczki]
  • papryka (przyprawa) [2 łyżeczki] (słodka)
  • sól czosnkowa [1 łyżeczka] (można uzyć już do posypania parówek po posmarowaniu jajkiem)

Przygotowanie:


Make i sól mieszamy razem, fajnie jest dodać jakieś zioła i paprykę słodka. Resztę składników daje do shakera i roztrzepuje później mieszam z mąką w misce, posypując mąką.
Niestety trzeba wyrabiać ciasto drożdżowe (strasznie się lepi do rąk) nastepnie odstawic w ciepłe miejsce i poczekać jak wyrośnie.W tym czasie parówki poobierac ze skórek,ser zółty pokroc w plastry lub zetrzec na dużych oczkach.Gdy ciasto wyrosnie rozwałkuj je i pokrój prostokąty. Na każdym psortokącie daj ser,połóż parówkę i zawijaj. Na wierzchu pomaluj białkiem - mozesz posypac solą,kminkiem...i włóż do nagrzanego piekarnika na 170* piecz aż się zarumienią.
W zależności ile chcesz robić to porcje możesz zmniejszy lub zwiększyć.
Smacznego

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Naleśniki zapiekane z pieczarkami, kurczakiem i szpinakiem

Komentarze

  • joanna2114, 2010-03-29 21:53:42
    joanna2114
    znam bardzo dobre i syte
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta