Muffinki bananowe z białą czekoladą

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2010-03-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki bananowe z białą czekoladą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki bananowe z białą czekoladą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki bananowe z białą czekoladą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki bananowe z białą czekoladą

Składniki:

Przygotowanie:

Jak w przypadku większości muffinów najpierw mieszamy w jednej misce składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól.
Następnie w drugiej misce lekko roztrzepujemy jajko, mleko, olej tudzież masło, pokruszoną(ale niezbyt drobno) czekoladę oraz obrane ze skórki banany pokrojone w półplasterki.

Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy niezbyt dokładnie, ale tak aby nie było widać mąki.

Wylewamy masę do foremek na muffinki lub do papilotek do 2/3 wysokości foremki.

Pieczemy w 200 stopniach C aż zbrązowieją(około 15-18 minut).


Muffinki mają pyszny zapach bananów i lekko wilgotny środek. Najlepiej smakują na drugi dzień(o ile jakaś się uchowa;)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • sss7, 2010-06-14 23:23:04
    sss7
    2
    Pierwsze muffinki i w ogóle pierwszy mój wypiek w życiu, wiec możesz sie czuć zaszczycona autorko przepisu Muffinki wyszły bardzo dobre w smaku i cudownie wilgotne jak przystało na muffinki. Jest tylko jeden problem - za bardzo nie wyrosły, nie wyskoczyły poza papierową foremkę :/ Czy to oznacza, ze następnym razem powinnam dac więcej proszku do pieczenia? Przepraszam za głupie pytanie, ale jak wyżej wspomniałam - to był mój pierwszy wypiek.
    Smak jednak jak mówiłam - pyszny! Wyszło 12 muffinków i wszyscy sie zajadali.
  • malinka118, 2010-06-15 09:02:24
    malinka118
    4
    Właśnie wyjęłam z pieca. Robiłam z pół porcji. Mnie wyrosły super. Piekłam w 175 stopniach z termoobiegiem 20 minut.
  • sss7, 2010-06-17 00:28:14
    sss7
    Hmm ni to ja nie wiem... w ten weekend zrobie je jeszcze raz, ale z czubatą łyżeczką proszku . Jeszcze mam pytanie - czy można przedobrzyc proszek do pieczenia i wtedy nie wyrosną w ogóle?
    Komentarz
  • gabi222, 2010-08-28 13:19:57
    gabi222
    pycha! ja jeszcze lubię wrzucić garść wiórków kokosowych
    Komentarz
  • Pluppy, 2010-09-30 18:28:13
    Pluppy
    1
    w sumie dobre, ale rzeczywiście nie wyrosły.
    no i ten banan jakoś mi nie przypasował...
    daje 4

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem