Muffiny z nutellą i migdałami
Składniki:
- masło [140 g]
- cukier [0.75 szklanki]
- jajka [3 szt.]
- mÄ…ka pszenna [1.75 szklanki]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki] (płaskie)
- migdały [20 szt.] (lub orzechy laskowe, sparzone i obrane)
- krem czekoladowy [0.5 szklanki] (Nutelli)
Przygotowanie:
Masło utrzeć mikserem na jednolitą masę. Wsypać cukier i dalej ucierać.
Wbijać jajka i dobrze rozmiksować po dodaniu każdego.
Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować, dodać orzechy lub migdały niezbyt drobno posiekane.
Wyłożyć do papilotek lub foremek na 2/3 ich wysokości.
Na górę każdej dać po dwie łyżeczki nutelli i rozprowadzić delikatnie patyczkiem lub wykałaczką tworząc tak jakby esy-floresy.
Piec w 160 - 170ºC przez około 25 minut. Sprawdzając patyczkiem ich gotowość należy pamiętać że nutella nie będzie nigdy sucha.
Babeczki są pyszne, orzechowe i mocno nutellowe:) Oprócz orginału polecam niejako podróbkę w postaci kremu czekoladowo- orzechowego z supermarketu Aldi.
Polecany film:
Muffinki reniferki FB
Komentarze
nutella sama w sobie pycha, ale po upieczeniu nie smakuje najlepiej, zrobiłam kiedyś takie muffinki bo spodziewałam się czegoś pysznego i niestety nam nie smakowały
a i ja również topię masełko a nie ucieram