Papryka pasteryzowana

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2009-11-10
  • Papryka pasteryzowana

Składniki:

  • papryka [1 kg]
  • olej [1 szklanka]
  • czosnek [5 szt.] (5 ząbków)
  • sól [4 łyżki]
  • kolendra [1 łyżeczka] (ziaren)
  • liście laurowe [3 szt.]
  • pieprz [3 szklanki] (ziarna)
  • ziele angielskie [3 szt.] (ziarna)
  • woda [3 szklanki]
  • kwasek cytrynowy [1 łyżeczka]

Przygotowanie:

Oczyszczone papryki przekroić na 4 części. Wodę zagotować, osolić, wrzucić paprykę, gotować przez 2 minuty, odcedzić (wywar zachować). Papryki przełożyć do słoików.
Czosnek obrać, pokroić, dodać do papryki. Do wywaru z papryki dodać wszystkie przyprawy i kwasek cytrynowy, zagotować, wlać olej, wymieszać. Gorącą zalewą zalać paprykę ułożoną w słojach, zamknąć i pasteryzować 20 minut w temperaturze 80°C.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 7

Polecany film:

Laura Osęka - książki kulinarne

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką