Łatwy i pyszny chleb Irlandzki

autor: , kategoria: chleby, Wielkanocne potrawy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2010-03-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łatwy i pyszny chleb Irlandzki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łatwy i pyszny chleb Irlandzki
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Łatwy i pyszny chleb Irlandzki
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Łatwy i pyszny chleb Irlandzki
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Łatwy i pyszny chleb Irlandzki
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Łatwy i pyszny chleb Irlandzki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łatwy i pyszny chleb Irlandzki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łatwy i pyszny chleb Irlandzki

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis wg mnie godny polecenia...

Chleb bedzie gosciłu mnie z całą pewnością na stole Wielkanocnym ;)

Łatwo i szybko jak na chleb się robi ....skórka chleba jest chrupiaca a środek miesisty i rozpływajacy się w ustach zwłaszcza z masełkiem.

Do dużej miski wsypać 2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mąkki pelnoziarnistej,sól,cukier brązowy, sode i dobrze rozmieszać...dodać maslankę i dobrze wyrobić ...na poczatku może wydaawać się że ciasto ma konsystencję betonowatą ...ale tak ma być ;)

Wyjąć i wyrobić na stole ew. podsypując mąką...
Ciasto dobrze wyrobione nie może lepić się do reki...a wkładając do niego palec nie może go oblepiać ...ma być spręzyste!

Wczesniej nagrzać piekarnik do 230stopni UWAGA razem z foremką, którą wczesniej można posmarować lekko oliwą!

Jak piekarnik się nagrzeje do 230 wyjąć formę i włoyć naszą "chlebową kiełbaskę" uwazając by sie nie popazyć nie zapomnij o rekawicy kuchennej ;)

I do pieca na 10 min w 230 ....po 10 min tem zmienić na 200 stopni i piec jeszcze 30 min.

ps chleb miesci sie do duzej keksówki...



Zapewniam że na jednej kromce się nie skończy :P

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • miskowa, 2010-03-30 12:28:53
    miskowa
    łatwy przepis do wypróbowania, ciekawa jestem, czy da radę go w automacie do pieczenia chleba zrobić, moja mama ma taki wynalazek.
    Powinno dać radę, tylko musiałabym zmniejszyć składniki o połowę, bo stamtąd idzie na jakieś pół kilo mąki, jak jest więcej, to ciasto z małej foremki wychodzi
    Spróbuję upiec i ocenię wtedy
    Komentarz
  • Luba, 2010-03-30 13:49:17
    Luba
    przepis świetny i co dla mnei najwazniejsze nie jest pracochłonny
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-03-31 21:46:42
    pysiamn
    Owszem przyznaje że jak na chleb to przepis łatwizna...a zapomniałam napisać ...że sprawdziłam ...chlebek przychowany w chlebaku w torebce nie czerstwieje szybko i świetnie też smakuje na drugi dzień ...mozna smiało z niego zrobić kanapki...mąż zabrałdo pracy z serkiem i wędlinką
    Komentarz
  • Ewelosa, 2010-04-08 08:46:49
    Ewelosa
    Ja też piekę sama chleby - Twój wygląda na łatwy w przygotowaniu.


    A zdjęcia - cóż pozostaje mi tylko albo upiec samej albo wprosić się na kromeczkę.
    Komentarz
  • ewaw71, 2010-04-09 19:34:54
    ewaw71
    Jak zwykle fantastyczny przepis,a zdjęcia zachęcają do wykonania
    Komentarz
  • backie, 2010-04-17 10:22:16
    backie
    1
    Według mnie rewelacyjny zwłaszcza, że nie posiada w swoim składzie drożdży. Zdjęcia zachęcają do wypróbowania przepisu i... przede wszystkim skosztowania chlebka. Łyżkę cukru zamienię na łyżkę ziaren i zobaczymy co wyjdzie. Tymczasem oceniam na pięć. Wizualnie oraz praktycznie zdecydowanie.
  • Nais, 2010-04-17 11:27:41
    Nais
    5
    Zrobiłam ten chlebek i jest pyszny! Co prawda zamiast cukru brązowego dałam zwykły, a zamiast sody proszek do pieczenia, mąki razowej też nie udało mi się kupić (tylko taką mąkę "ulepszoną" do wypieku chleba, z ziarnami), ale wyszedł naprawdę super Dodałam jeszcze sporo słonecznika, bo uwielbiam chleb słonecznikowy.
    Jadłam ten chleb przez 3 dni. Nie wysechł na wiór i pomimo, ze nie był już pierwszej świeżości, bez problemu można go było jeść bez popijania. I do tego jest bardzo sycący (kiedy podniosłam upieczony bochenek, byłam zdziwiona jego sporą wagą). Zasłużone 5 gwiazdek, na pewno upiekę go jeszcze nieraz
  • Nais, 2010-04-17 11:32:40
    Nais
    Jedyne co jeszcze mogę doradzić, to jeśli ktoś smaruje foremkę, warto ją wstawić w połowie nagrzewania piekarnika. Ja wstawiłam od razu i oliwa nieco za bardzo się rozgrzała, niemal spaliła. Zupełnie o tym nie pomyślałam, za drugim razem będę mądrzejsza
    Komentarz
  • Soleilka, 2010-04-18 20:15:03
    Soleilka
    Dodaję do ulubionych, będzie w kolejce do wypróbowania, wygląda smakowicie
    Komentarz
  • PanzerKitty, 2010-06-21 18:06:47
    PanzerKitty
    Wygląda pysznie. Jutro wypróbuję przepis Ciekawi mnie fakt dodania sody zamiast drożdży , pomysłowe.
    Komentarz
  • ania13.03, 2010-08-20 13:47:53
    ania13.03
    1
    Super przepis. Chlebek robi sie latwo i szybko a do tego zawsze wychodzi. Robilam juz kilka razy, ostatnio z samej maki razowej i z dodatkiem ziaren dyni i slonecznika. W takiej werji smakowal nam najbardziej. Nastepnym razem mam zamiar dodac suszonych pomidorkow Zobaczymy co z tego wyjdzie Dziekuje za przepis!
  • Skorpion Fraga, 2011-09-22 18:16:44
    Skorpion Fraga
    Bardzo smaczny. A chleby z maślanką i ziemniakami zawsze sa wilgotne
    Komentarz
  • Skorpion Fraga, 2011-09-22 18:17:59
    Skorpion Fraga
    0
    Zapomniała gwiazdek i teraz dodaje
  • anka_bunio, 2011-09-23 11:19:53
    anka_bunio
    1
    O, proszę. Mój chlebuś. Identyczne proporcje znalazłam wieki temu na innej stronie i od tego czasu jest najczęściej wypiekanym przeze mnie chlebem. Zamiast maślanki używam gęstego mleka lub jogurtu sojowego. Niemal zawsze się udaje, a chleb jest bardzo sycący.
  • sandra:), 2011-10-10 00:00:34
    sandra:)
    2
    Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, jak również smaczny szczególnie jeszcze ciepły... Polecam, ja dodaje różne dodatki np: nasiona, orzeszki. Myślę że można poeksperymentować również z dodaniem ziół, suszonych pomidorów bądz oliwek, ponieważ mam bardzo zbliżony przepis z angielskiej gazety, gdzie polecano takie dodatki. Nie zawsze mam dostępną maślankę dodawałam zamiast niej jogurt naturalny, ewentualnie rozcienczony nieco mlekiem i przepis jak najbardziej się udawał.
  • pinaplesss, 2011-10-27 18:44:08
    pinaplesss
    Ja również go wypróbuję, dodam oliwki i zioła.Oby się udal, bo mam na niego chrapkę
    Komentarz
  • eluchap, 2012-01-04 15:22:30
    eluchap
    Chleb wygląda pięknie zjadłabym kromeczkę posmarowaną masłem
    Komentarz
  • Letta, 2012-04-01 22:39:35
    Letta
    0
    Bardzo dobry przepis, łatwy i szybki w wykonaniu. Pyszna chrupiąca skórka, wilgotny środek. Wystarczy masełko i już człowiek szczęsliwy. Znika błyskawicznie.
  • karolinaP103, 2012-09-10 13:54:40
    karolinaP103
    0
    Ja parokortnie próbowałam piec chleb i zawsze ładnie wyrośnie, po wyłączeniu pieranika nie wyjmuję go,żeby sobie ostygnął i wtedy albo całkiem opadnie albo opadnie trochę.. efekt jest taki,że skórka jest pyszna a środek jest tak wilgotny,że nie ma szans ukroić z tego kromkę.. Co robię źle?? czy ktoś mi pomoże?
  • astraroth, 2012-09-11 10:36:36
    astraroth
    KarolinaP103 - chleba NIE można trzymać po upieczeniu w foremce, ponieważ zaparuje i stanie się zakalcem. Ja piekę chleb od prawie 3 lat na zakwasie i zawsze od razu po upieczeniu wyjmuję bochenek z foremki, owijam szybko czystą szmatką kuchenną (lnianą lub bawełnianą) i zostawiam na kratce do ostygnięcia tak żeby chleb się nie zaparował. Nie ma wtedy mowy o zawilgoceniu czy tym bardziej o zakalcu w środku.

    Ja mam pytanie odnośnie chleba z przepisu. On rośnie tylko na sodzie? Hmm, czy to na pewno wystarczy aby ładnie wyrósł?
    Komentarz
  • Limonkaaa88, 2013-04-05 09:23:01
    Limonkaaa88
    0
    Przepyszny !!
    Upiekłam na Święta i wszystkim bardzo smakował
    Co do rośnięcia ciasta to rośnie bardzo delikatnie, przynajmniej w moim przypadku takiej wielkości jak włożyłam ciasto do foremki takie było, lekko może urósł, ale na prawdę minimalnie

    Tak czy siak polecam

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem