Kapusta kwaszona z grzybami

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2009-11-10
  • Kapusta kwaszona z grzybami

Składniki:

  • kapusta biała [5 kg]
  • grzyby [1 kg]
  • marchew [1 kg]
  • jabłka [1 kg]
  • kminek [1 łyżka] (nasion)
  • jałowiec [1 łyżka] (jagód)
  • sól [10 dag]

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować. Grzyby dokładnie umyć, włożyć na kilka minut do wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą, odcedzić i osączyć, pokroić w paski. Jabłka i marchew utrzeć na tarce z dużymi otworami. Przygotowane produkty wymieszać dodając przyprawy i sól.
W naczyniu przeznaczonym do kwaszenia układać ścisło warstwy kapusty (nie ubijać ich za mocno). Po 2 dniach pojawi się piana i może wypłynąć trochę soku – tak wygląda pierwsza burzliwa fermentacja. Pianę należy usunąć, a nadmiar soku zebrać i odstawić do lodówki, aby za kilka dni wlać go do kapusty. Kapustę wysypać na miskę, aby się „przewietrzyła” i ponownie przełożyć do naczynia. Po 5-6 dniach proces fermentacji będzie przebiegał wolniej. Po 10-12 dniach kapusta kwaszona będzie już nadawała się do jedzenia. Teraz należy przełożyć ją do mniejszych słoików i poddać pasteryzacji przez 10-15 min w temperaturze 80°C.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: gołąbki z młodej kapusty

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem