Szagówki

autor: , kategoria: kluski, kuchnia polska , dodano: 2010-03-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szagówki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szagówki

Składniki:

Przygotowanie:

Umyte ziemniaki ugotować w łupinach, zostawić do przestudzenia. Obrać ze skórki, utrzeć na tarce lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, połączyć z mąką i jajami, posolić. Zagnieść ciasto formując wałeczki o średnicy 2 cm. Kroić skośnie kawałki wielkości 3-4 cm i wrzucać do wrzącej osolonej wody. Gotować tak długo aż kluski wypłyną na powierzchnię. Podawać polane bułką zrumienioną na maśle jako dodatek do pieczeni.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • mooonik, 2010-03-30 22:39:22
    mooonik
    na smaczny wizaż wklejamy swoje zdjęcia
    Komentarz
  • paula78, 2010-03-30 23:48:12
    paula78
    Uwielbiam kopytki
    Ja gotuje ziemniaki bez łupiny i podobnieprzepuszczam przez maszynke lub ugniatam przyrządem do puree.
    Najlepiej sprawdzaja się pyrki z poprzedniego dnia,świezo gotowane mogą mieć tendencję do "rozwalania" i nie lepienia się.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem