Muffinki marchewkowe z bakaliami

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2010-03-31
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki marchewkowe z bakaliami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki marchewkowe z bakaliami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki marchewkowe z bakaliami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki marchewkowe z bakaliami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki marchewkowe z bakaliami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki marchewkowe z bakaliami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki marchewkowe z bakaliami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki marchewkowe z bakaliami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki marchewkowe z bakaliami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki marchewkowe z bakaliami

Składniki:

  • mąka [2 szklanki]
  • cukier [1 szklanka]
  • soda oczyszczona [2 łyżeczki]
  • cynamon [2 łyżeczki]
  • gałka muszkatołowa [0.25 łyżeczki]
  • sól [1 szczypta]
  • marchew [2 szklanki] (starta, będzie ok 3 szt)
  • orzechy [0.5 szklanki]
  • rodzynki [0.5 szklanki]
  • wiórki kokosowe [0.25 szklanki]
  • jajka [3 szt.]
  • olej [1 szklanka] (niecała)
  • ekstrakt waniliowy [2 łyżeczki]
  • jabłka [1 szt.]

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem, cukrem, solą. Dodać marchew startą na dużych oczkach, posiekane orzechy, rodzynki oraz wiórki kokosowe, dobrze wymieszać. Orzechy zazwyczaj wrzucam do woreczka i uderzam w niego wałkiem by orzechy się połamały - unikam w ten sposób siekania :)

W drugim naczyniu należy rozbełtać jajka dodając olej, ekstrakt z wanilii i jabłko również starte na dużych oczkach.

Naczynia należy połączyć, masa wychodzi dość gęsta.

Wypełniamy foremki do 3/4 wysokości i pieczemy w nagrzanym do 180'C piekarniku przez ok 20min. Po tym czasie należy sprawdzić patyczkiem czy wbity w środek wychodzi suchy.

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.33 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl - Muffinki wielkanocne

Komentarze

  • Soleilka, 2010-03-31 11:05:25
    Soleilka
    3
    No to już mam przepis na deser dla TŻta Proste do zrobienia, a sam fakt, że marchewkowe
  • 28nana, 2010-03-31 14:20:11
    28nana
    a te kolorowe foremki do muffinek - przecudne !
    Komentarz
  • Kamlisa, 2010-04-08 21:22:50
    Kamlisa
    0
    Przetestowałam, bo uwielbiam muffinki Tyle, ze marchew dałam drobniej starta, bo nie lubię wiórów. Wyszły całkiem smaczne, miekkie, takie bardziej piernikowe...Osobiście jednak preferuję wersje cytrynowo-kokosowa, albo moja, otrebowo-płatkową
  • anka_bunio, 2010-11-20 17:02:35
    anka_bunio
    2
    Świetne muffinki. Słodkie, ale nie cukrem tylko bardziej jabłuszkami, mają lekko piernikowy posmak, wyczuwalną nutkę cynamonu, waniliową łagodność. Na przyszłość muszę jednak pamiętać o tym, by dać jeszcze mniej oleju, bo dla mnie ociupinkę za tłuste. Ale ogólnie pyszne, wilgotne, super Nuta marchwi słabo wyczuwalna.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką