Deser migdałowy z granatem

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2010-03-31
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Deser migdałowy z granatem
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Deser migdałowy z granatem

Składniki:

Przygotowanie:

W związku z tym, że deserka żadnego nie dodawałam postanowiłam to zmienić.
Ten deser to mój eksperyment. Miałam na coś smak i stworzyłam coś takiego. Bardzo wszystkim smakował. Masa migdałowa jest zwarta, delikatna i przyjemnie chrupiąca dzieki płatkom migdałów. Nie jest bardzo słodka. Pestki granatu idelanie się komponuja z masą.
Uwielbiam to uczucie gdy granat rozpruskuje mi się na języku :)
Można zrezygnować z sosu tofii bo on sprawia, iż deser jest baaardzo słodki, w sam raz dla mojego TŻta ;)
Polecam!

Jogurt, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i aromat miksujemy. Dodajemy pokruszne w rękach płatki migdałowe. Żelatynę moczymy w małej ilości zimnej wody, podgrzewamy na małym ogniu i ostrożnie łączymy z masą jogurtową. Masę przelewamy do 6 salaterek (wielkość średnia, takie jak na zdjęciu) i wstawiamy do lodówki, aż stężeje ( do godziny czasu).
Przekrawamy granat i wyłuskujemy pestki. Posypujemy nimi deser w salaterkach, ścieramy na tarce czekoladę i polewamy sosem toffi.

Deserek robi się w mgnieniu oka a wygląda bardzo smakowicie :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 75 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • AgaZ, 2010-03-31 12:49:27
    AgaZ
    Wygląda tak, że ślinka leci. Przepis bardzo dokładny, piękne zdjęcia. Dodaję do ulubionych i jak tylko wypróbuję to ocenię.
    Komentarz
  • 28nana, 2010-03-31 13:36:54
    28nana
    pytanie z serii głupich i idiotycznych:

    nie kupowałam jeszcze granatów ( przynajmniej jadalnych ;D ) czy trzeba jakoś wybierać żeby trafić na dojrzały .... czy jak wezmę pierwszy z brzegu w sklepie to będzie ok ...


    Komentarz
  • aleksaa, 2010-03-31 14:08:36
    aleksaa
    ja biore te najwieksze i najbardziej czerwone :P zawsze trafiam na dojrzałe

    takie proste danie a jakie pyszne!
    Komentarz
  • kataszynka, 2010-03-31 21:31:49
    kataszynka
    0
    jak dla mnie genialne- same dobre rzeczy ;D
    prosty przepis, ładne zdjęcia, wszystko super
  • Berlinianka, 2010-04-01 00:02:25
    Berlinianka
    28nana kiedyś na kuchni.tv to tłumaczyli, ale zapomniałam ^^ za to pamiętam jak wyjmować z nich pestki
    Komentarz
  • 28nana, 2010-04-01 08:10:44
    28nana
    2
    jak to mówią kto nie ryzykuje ten nie jedzie! :P

    kupiłam, zrobiłam ( bez sosu toffi - bo nie mam a nie chciałam kupować bo zeżarłabym go w ciągu kilku dni ;/ ).... a jako ze nie mam takich pucharków musiałam się posiłkować kieliszkami do czerwonego wina...włożyłam do schłodzenia i łaziłam do lodówki co 5 min żeby zobaczyć " czy już"

    jak już było to " już " ...

    ... oj było warto połazić za tymi granatami ( ps. ironia losu: jadąc do pracy mijam sklep militarny )

    smakuje wybornie a wygląda bardzo reprezentacyjnie ( jeszcze u mnie na tych nóżkach wysokich // szpan )

    gwiazdki za:
    + smaczne danie
    + kuszące fotki
    + przejrzysty opis montażu
  • La Monica, 2010-04-01 08:50:32
    La Monica
    Ja granaty wybieram tak jak Aleksa, duże i czerwone, nie obite, z błyszczącą skórką. Jeśli skórka jest przyschnięta i bardzo twarda (jak skorupa) to granat wtedy jest już przejrzały i wtedy ciężko go przekroić.
    28nana - no to super, cieszy mnie to bardzo, bo deserek jest moją kombinacją Na pewno super się prezentowały w Twoich "szpanowatych" hehe pucharkach
    Komentarz
  • 28nana, 2010-04-01 08:54:18
    28nana
    to ja mam jeszcze 1 pytanko ( sorry za off top )

    był tu jakiś przepis na coś z avocado ( nie moge go jednak namierzyć) i było tam info - jak " dojrzewać" ten owoc.

    Ja wczoraj kupiłam 2 sztuki - ale wydaje mi się że chyba wtopiłam - bo są twarde jakieś ... możecie poradzić jak je " podojrzewać " ??
    Komentarz
  • vesenka, 2010-04-01 08:58:38
    vesenka
    3
    Ten deser wygląda wręcz nieprzyzwoicie apetycznie
    Jutro kupię granaty i zaserwuję rodzinie w święta.
    Masz jakieś sugestie jakiego jogurtu najlepiej użyć? Rzadszy, gęściejszy, kremowy? Bo chciałabym,żeby wyszedł mi tak ślicznie jak Tobie
  • La Monica, 2010-04-01 10:32:26
    La Monica
    28nana - hym. Przyznam szczerze, że ja rzadko jem awokado - po prostu średnio go kocham - ale jak kupiłam raz twarde to po prostu poczekałam kilka dni aby zmiękło. Innego sposobu nie znam. Spróbuj "wygooglować"

    vesenka - Jogurt - użyłam tutaj z tego co pamiętam jakiegoś polskiego, własnie pół litrowy, nie wiem czy nie Bakomy. Masa jest dosyć zbita, nie jest idelanie kremowa, ponieważ zawiera płatki migdałów, jest mniej więcej porównywalna z konsystencją ptasiego mleczka, tylko jeszcze trochę twardsza i nie taka puszysta. Sądzę, iż konsystencja jogurtu nie ma tu, aż tak wielkiego znaczenia i deser powinien wyjść bez problemu
    Dziękuję!
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-04-01 10:46:28
    Berlinianka
    Awokado szybko dojrzeje w papierowej torbie, ogólnie chyba chodzi, żeby miało ciemno i pokojową temperaturę
    Komentarz
  • hania811, 2010-04-01 10:57:39
    hania811
    Nana avocado owiń w gazetę i zostaw na ciepłym miejscu (znaczy nie w lodówce)
    w ciągu nocy zrobi się dojrzałe.
    Musi uginać się pod palcem by było smaczne.

    Przestrzegam przed jedzeniem twardego....gorzkie i ohydne.

    Komentarz
  • La Monica, 2010-04-01 19:38:10
    La Monica
    O tak, ja sobie kiedyś takie twarde i gorzkie zaserwowałam i od tej pory nie jem wcale
    Komentarz
  • vesenka, 2010-04-04 17:21:56
    vesenka
    zrobiłam i ocena nie była dana na wyrost. Jak wygląda, tak smakuje
    Komentarz
  • Zafirah, 2010-04-05 20:18:40
    Zafirah
    A ja mam takie pytanie: ile to będzie na łyżki te 5 dag cukru?
    Komentarz
  • La Monica, 2010-04-08 09:05:38
    La Monica
    Dzięki!
    Zafirah - 1 łyżeczka cukru ma 7 gramów. Spróbuj "wygooglować".
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-04-08 13:43:57
    pysiamn
    Monia dziś kupilam Granaty ...będę robiła twój deserek ...jak zrobię to ocenię
    Komentarz
  • CzerwoneUsta, 2010-04-18 11:41:48
    CzerwoneUsta
    Wygląda nieziemsko, już za sam wygląd dam 5 gwiazdek bo pewnie smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda ;]
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-17 06:49:25
    ewelline
    rewelacyjnie wygląda ja właściwie grata nigdy nie jadłam - muszę spróbować koniecznie! A ciekawa jestem jak by to z czekolada smakowało, ja za toffi nie przepadam
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-27 02:15:56
    ewelline
    u mnie granaty już czekają kiedy przyrządzę z ich udziałem ten deserek
    Komentarz
  • isabelmm, 2010-11-25 22:56:07
    isabelmm
    1
    Takich zdjęć powinni zabronić deser ciekawy, rozkosznie chrupiący , smak zostaje w pamięci. Brawo za własny pomysł, przejrzysty opis no i foto.
  • La Monica, 2010-12-21 16:19:34
    La Monica
    Dziękuję, cieszę się, że smakował
    Komentarz
  • Grazynka36, 2016-06-01 12:53:22
    Grazynka36
    Szczerze mówiąc, to dawno nie jadłam tak pysznego deseru...
    Migdały w połączeniu z granatem tworzą doskonały duet!
    Nie znam zbyt wielu przepisów na deser, ale z czystym sumieniem będę polecać ten powyższy, tak samo jak robię to z przepisem na sernik z kaszą jaglaną (https://www.winiary.pl/przepis.aspx/125273/-sernik-z-kasza-jaglana), który kiedyś poleciła mi moja bratanica. Pyszności!
    Komentarz
  • Grazynka36, 2016-06-01 12:56:35
    Grazynka36
    https://www.winiary.pl/smakasze/przepis--sernik-z-kasza-jaglana.html#rodzaje_kasz a_owsiana
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem