Grillowane bakłażany

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2009-10-27
  • Grillowane bakłażany

Składniki:

Przygotowanie:

Bakłażany umyć, pokroić (razem ze skórą) wzdłuż w plastry grubości ok. 2 cm. Posolić dość obficie z obu stron, odstawić na ok. 10 min (aż na plastrach pojawią się kropelki soku, wytrzeć je ręcznikiem papierowym). Tak przygotowane plastry natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, skropić oliwą i znów odstawić na kilka minut. Grillować po kilka minut z każdej strony, by lekko zbrązowiały. Podawać z bagietką i sosem jogurtowo-miętowym.

Można też opiekać je na rozgrzanej patelni grillowej.

    Śr. ocena: 4.80 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • katakumba, 2009-12-15 00:17:27
    katakumba
    3
    bardzo szybki i rewelacyjny przepis, jak ktos oczywiscie lubi baklazany ja uwielbiam, a ze czas przygotowania krotki i malo wymagajacy to czesto mamy baklazny na stole
  • hania811, 2010-02-02 13:12:00
    hania811
    2
    Prosty szybki i bardzo smaczny sposób na bakłażany.
    Moim zdaniem trzeba koniecznie posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem
  • Soleilka, 2010-03-31 11:02:04
    Soleilka
    2
    Przepiś świetny na wiosennego grilla ! Z chęcią spróbuję
  • anka_bunio, 2010-09-04 19:51:39
    anka_bunio
    1
    Gorąco polecam wersję z cukinią. A pieczony chlebek razowy to cudowny dodatek. Yummy!
  • Kamlisa, 2010-09-17 13:50:27
    Kamlisa
    1
    od dawna szukałam przepisu na grillowane bakłazany, bo, to, co robiłam to było...bakłazanopodobne Zrobiłam według przepisu, tylko zamiast swieżego - dałam czosnek w kostce. wyszły przepyszne - i miękkie i przyrumienione...

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 6
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)