Grzyby pasteryzowane

autor: , kategoria: wytrawne przetwory, kuchnia polska , dodano: 2009-11-10
  • Grzyby pasteryzowane

Składniki:

  • grzyby [1 kg]
  • cebula [2 szt.]
  • cukier [3 łyżki]
  • sól [1 łyżeczka]
  • pieprz [6 szt.] (ziaren)
  • kwasek cytrynowy [1 łyżeczka]

Przygotowanie:

Obrane cebule pokroić w plasterki. Grzyby dokładnie oczyścić, przyciąć trzonki, maślaki obrać. Po starannym umyciu i osączeniu włożyć do rondla z wrzącą wodą, gotować ok. 2 min, odcedzić, osączyć i wystudzić. Duże kapelusze pokroić, małe pozostawić w całości. Przygotowane grzyby przełożyć do rondla.
Kwasek rozpuścić w kilku łyżkach wody, dodać do grzybów, dusić zbierając powstającą pianę. Gdy grzyby puszczą dużo soku, dodać plasterki cebuli, cukier, sól i pieprz. Gotować przez 20 min, stale zbierając pianę. Gorące grzyby przełożyć do wyparzonych, gorących słoików razem z sokiem, cebulą i przyprawami. Zakręcone słoiki pasteryzować 1 godz. w temperaturze 80°C. Ustawić do góry dnem, wystudzić. Jeśli będą przeciekać, wymienić zakrętki i ponownie pasteryzować.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: imbirowa kruszonka

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem