Burito

autor: , kategoria: naleśniki, kuchnia meksykańska , dodano: 2010-03-31
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Burito
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Burito

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso:
Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć aż się zeszkli. Dodać drobno posiekany czosnek (około 3 ząbki). Smażyć jeszcze chwilę i dodać mięso. Jak mięso się już usmaży dodać przyprawy (do gyrosa, paprykę słodką i ostrą, pieprz cayenne, pieprz, sól) i koncentrat. Dobrze wymieszać i wyłączyć palnik.
Naleśniki:
Mleko, jajka i mąkę (dodaj tyle, żeby wyszła konsystencja jaką lubisz). Dodać przyprawy (żeby nie były mdłe): sól, pieprz i przyprawę do gyrosa. Wymieszać mikserem i usmażyć.
Sos czosnkowy:
Do jogurtu naturalnego dodać posiekany czosnek (tyle ile lubisz, ja dodaję ok. 6 ząbków), przyprawę do gyrosa (soli już nie trzeba dodawać, bo jest już w tej przyprawie wystarczająco) i wymieszać. Najlepiej zrobić go wcześniej, żeby składniki się przeżarły.
Warzywa:
Sałatę porwać na małe kawałki, pomidory pokroić w ósemki, ogórek pokroić wzdłuż na 4 części, a potem w plasterki. Wiem, że nie powinno łączyć się pomidora i ogórków, ale w burito ich smak bardzo pasuje. Ale można po prostu dodać to albo to.
Podawać:
Na naleśnik położyć trochę mięsa i posypać serem. Jeśli mięso jest ciepłe ser się rozpuści. Jeśli nie, włożyć to do mikrofali. Potem położyć na to warstwę warzyć i oblać sosem. Naleśnik zwinąć i gotowe ;)
Trochę roboty, ale smak nieziemski.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Smynio, 2010-03-31 12:54:32
    Smynio
    2
    Bardzo fajny, smaczny i prosty przepis Uwielbiam takie domowe fast food'y :P ja jako, że jestem wielbicielką kukurydzy zapewne bym ją dodała ślinka cieknie.....
  • Kaaarmelka, 2010-03-31 13:04:33
    Kaaarmelka
    Ja też kocham kukurydzę. Dobry pomysł, żeby ją dodać
    Komentarz
  • plywok, 2010-03-31 14:26:49
    plywok
    2
    też robię w domu. tylko ja odrazu po usmażeniu miesa dodaje czerwonę fasolkę i kukurydzę (jako dodtaek meksykański) i to jest w sosie pomidorowo-pikatnym. więc u mnie nie ma ogorka czy pomidora.
  • cerveza, 2010-03-31 15:31:52
    cerveza
    burito w naleśniku? nieee odpada. Tortilla pszenna tylko i wyłącznie. Nie oceniam bo nie chcę zaniżać.
    Komentarz
  • uparta Marti, 2010-09-15 14:13:04
    uparta Marti
    2
    burito w naleśniku jak najbardziej
    tylko należy pamietać o przyprawieniu ciasta naleśnikowego.
    na obiad jak znalazł, jednym można się najeść, są bardzo sycące.
  • sol4ever, 2011-10-05 10:43:31
    sol4ever
    1
    Robiłam kilka razy coś podobnego ale Twój przepis wydaje mi się lepszy. Z tortillą pszenną też jest pyszne ale te smaki są tak różne, że nie ma co porównywać, oba są smaczne. Bardzo podoba mi się wykorzystanie sera żółtego. Mam jedno pytanie czy ten koncentrat pomidorowy nie będzie za mocno wyczuwalny na mięsie? Chciałabym to dziś zrobić i nie wiem czy może wybrać jakiś konkretny przecier czy obojętne jaki wleję będzie dobrze?
  • lidia eugenia, 2013-02-26 12:31:05
    lidia eugenia
    Naleśnik bez mąki - http://www.stachurska.eu/?p=6821 , jeden wystarcza za cały posiłek
    Komentarz
  • waniliowy_dzem, 2014-01-06 22:14:14
    waniliowy_dzem
    0
    Raj dla podniebienia!
    Jednak ja robie tylko i wylacznie w plackach tortilli.
  • EdytaMachulska, 2014-01-21 12:55:59
    EdytaMachulska
    Ja zawijam zawsze w tortillę pszenną aby nie marnować czasu na robienie naleśników Bardzo syte i ciekawe danie
    Komentarz
  • pretty15796, 2014-07-23 14:01:14
    pretty15796
    0
    pyszne i można się najeść

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem