Sałata wiosenna

autor: , kategoria: sałatki, kuchnia śródziemnomorska , dodano: 2010-03-31
  • Sałata wiosenna

Składniki:

  • sałata [1 op.] (mix różnych sałat)
  • papryka czerwona [1 szt.]
  • pomidorki koktajlowe [7 szt.] (w połówkach)
  • ogórek zielony [1 szt.] (w plasterkach)
  • pierś kurczaka [1 szt.]
  • przyprawa do kurczaka [1 szczypta]
  • winogrona [10 szt.] (fioletowe)
  • sos koperkowo-ziołowy [1 op.]
  • czosnek [3 ząbki]
  • majonez [3 łyżki]
  • jogurt naturalny [1 szt.] (małe opakowanie)
  • sól [1 szczypta] (do smaku)
  • pieprz [1 szczypta] (do smaku)

Przygotowanie:

Na początku najwygodniej przygotować oba sosy.
Sos koperkowo - ziołowy według przepisu na opakowaniu.
Sos czosnkowy to zgnieciony czosnek, jogurt i majonez wymieszane i doprawione solą i pieprzem. Najlepiej na kilka godzin przed aby składniki się przegryzły.

Pierś kroimy w drobne paseczki iposypujemy przyprawą. Może to być każda przyprawa, taka jaką lubimy, gyros lub klasyczna.
Smażymy w niewielkiej ilości oleju. Odstawiamy do wystygnięcia.

Składniki wrzucamy do dużej misy. Paprykę w niewielkie paseczki, ogórek w plasterkach, pomidorki w połówki, mix sałat i całe winogrona.

Dorzucamy kurczaka.

Całość polewamy wedle uznania oboma sosami.

Super na grilla i do pieczonych mięs.

Smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z ryżowym makaronem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem