Czekoladowe Kokosanki

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowe Kokosanki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowe Kokosanki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowe Kokosanki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowe Kokosanki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowe Kokosanki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowe Kokosanki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowe Kokosanki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowe Kokosanki

Składniki:

Przygotowanie:

Takie kokosanki często robiłam z mamą będąc dzieckiem, idealnie nadawały się na przyjęcia urodzinowe, zawsze bardzo szybko znikały, wszystkie dzieci za nimi przepadały i nadal przepadają :)

składniki 1-6 są na biszkopt
składniki 7-11 na polewę

Zaczynamy od przygotowania BISZKOPTU:

-oddzielamy białka od żółtek
- obie mąki mieszamy ze sobą dodając proszek do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno dodając na samym początku szczyptę soli, żeby piana był sztywna. Ja robię to trzepaczką, nie mikserem. Kiedy białka są już ubite, dodajemy po jednej łyżeczce cukru, cały czas ubijając energicznie aż dodamy całość. Kolejno dodajemy po jednym żółtku, kiedy mamy już wszystkie żółtka połączone z pianą, delikatnie dodajemy po łyżce mąki i mieszamy łyżką, do uzyskania jednolitej masy.
Do uprzednio nagrzanego piekarnika do temp 170-180st wkładamy blaszkę z biszkoptem i pieczemy ok 30-40min do tzw suchego patyczka. Bardzo ważne, żeby w czasie pieczenia nie uchylać piekarnika.
Kiedy biszkopt jest już upieczony, polecam jak w swoim przepisie podaje Sensuel rzucić nim o podłogę z wysokości ok połowy drzwiczek piekarnikowych (zakładając, że piekarnik stoi na ziemi ;) ) czyli ok 40cm - biszkopt nie opadnie. Po rzuceniu biszkopt chowamy jeszcze na chwilkę do piekarnika i zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach.
Odstawiamy do wystygnięcia.

POLEWA:

-margarynę rozpuścić na małym ogniu
-jajka, cukier, kakao zmiksować na gładko

Do zmiksowanych składników wlewać delikatnie gorącą margarynę cały czas miksując.

Do miseczki wsypujemy wiórki kokosowe, lepiej nie dawać od razu wszystkich bo jak będziemy obtaczać ciasto z polewą to mogą się za bardzo pokleić ;)

Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół i każdą połowę kroimy na romby lub kwadraty. Każdy kawałek maczamy w polewie (ja nabijam romby na widelec, żeby bardzo się nie uciapać) następnie obtaczamy w wiórkach i odkładamy na talerzyk do zastygnięcia.

Po czym delektujemy się pysznymi, rozpływającymi się w ustach kokosankami :))

Ciastka możemy spokojnie przechowywać w lodówce, pod warunkiem, że nie zostaną pochłonięte od razu :D

* UWAGA
polewa bardzo szybko zastyga, dlatego ja trzymam ją w misce zanurzonej w ciepłej wodzie, w garnku na małym ogniu.

p.s. robiłam na małej blaszce 24x22 cm, wyszło mi ok 40sztuk kokosanek

    Śr. ocena: 4.86 / recenzji: 7
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • 28nana, 2010-04-01 08:38:41
    28nana
    4
    ja to mogę tylko pomarzyć o pieczeniu - mój przedpotopowy piekarnik nadaje się jedynie do zapiekanek ... pali od spodu więc tymbardziej biszkopt jest poza moim zasięgiem

    tak czy inaczej przepis niezwykle kuszący i widzę że patent z rzucaniem biszkoptem znalazł już swoich wyznawców.

    gwiazdki za:
    + bardzo szczegółowy opis wykonania
    + zdjęcia " step by step"
    + i najfajniejsza rzecz chyba: umiejętne wykorzystywanie rad znalezionych na SW

  • katarzinka, 2010-04-01 08:58:50
    katarzinka
    3
    smakowity przepis
    po świętach zabieram się do dzieła
    świetny opis, nie można się zgubić
  • mooonik, 2010-04-01 10:50:16
    mooonik
    28nana ja też mam przedpotopowy piekarnik, który mi palił wszystko od spodu i nadawał się tylko do zapiekanek itp ale mąż znalazł sposób na niego i kupił płytki szamotowe, które zakładamy pod blaszkę z ciastem, jak chcesz mogę Ci dokładnie wytłumaczyć o co z tym chodzi.W każdym razie już się nic nie przypala sprawdzone nie tylko na biszkopcie

    dziękuje Wam za oceny
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-04-01 10:59:33
    Berlinianka
    1
    Świetny pomysł. 28nana zawsze możesz kupić biszkopt w piekarni i wykazać się w pozostałej części przepisu
    Nie wiem jak Wy, ale dodaję to do ulubionych!
    Dobry opis i zdjęcia. W sumie banalne, ale sądzę, że efekt będzie ekstra!
  • Berlinianka, 2010-04-01 11:00:01
    Berlinianka
    Może nie piekarni a raczej cukierni...
    Komentarz
  • lexmax, 2010-05-06 21:05:39
    lexmax
    2
    Robiłam już nie raz takie kokosanki, ostatnio zrobiłam wg twojego przepisu, wyszło oczywiście smacznie .
    Dobry pomysł z tym maczaniem z pomocą widelca, ułatwia ;]
  • mooonik, 2010-05-06 21:34:27
    mooonik
    lexmax dziękuje i cieszę się, że przepis się sprawdził
    Komentarz
  • Adaa_, 2010-05-20 20:40:06
    Adaa_
    1
    Jadłam
    Smaczne są bardzo ;]
    Napewno nie raz je jeszcze będę robić ;]
  • Jamie69, 2010-09-22 08:06:33
    Jamie69
    1
    Coś wspaniałego. Od dłuższego czasu polowałam na "kokosanki", ale niestety trudno je znaleźć w sklepie.
    Te, wykonane według Twojego przepisu, smakują tak, jak przed laty. Od siebie dodam tylko tyle, że polewę można zrobić z 1/2 składników, które podałaś, a i tak prawdopodobnie będzie jej aż zanadto.
  • mooonik, 2010-09-22 12:35:58
    mooonik
    Jamie myślę, że co do polewy to zależy jak kto obtacza ciastka. Robię z takich proporcji zawsze i nie mam jej za dużo
    cieszę, się że kokosanki smakowały
    Komentarz
  • Alekss, 2010-11-19 21:57:28
    Alekss
    A czemu moja polewa nie stezala? ;( Ciasto wyszlo idealne.
    Komentarz
  • mooonik, 2010-11-22 22:53:51
    mooonik
    Alekss, nie mam pojęcia dlaczego Ci polewa nie stężała :/
    może coś pominęłaś? nie wiem, nigdy mi się nie zdarzyło nic takiego...
    Komentarz
  • Alekss, 2010-11-23 17:35:17
    Alekss
    Wszystko dodalam tak jak w przepisie, tylko zrobilam z polowy skladnikow. Napisalas w przepisie,ze trzymasz na parze bo tak szybko tezeje. A u mnie robily sie takie mokre i ta polewa byla przez dluzszy czas lejaca. Moze za malo wiorek dodalam? Bo wsypalam pol opakowania a reszta chcialam posypac po wierzchu. Ale powiem Ci ze na nastepny dzien, to co bylo w misce, ladnie stezalo.
    Sama nie wiem...
    Pozdrawiam
    Komentarz
  • paaaat, 2012-02-10 00:10:45
    paaaat
    1
    robię od dawien dawna prawie identycznie i nawet zamierzałam wrzucic przepis ciasteczka są ekstra, tylko u nas mówimy na nie kokoski, a nie kokosanki

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Chipsy jabłkowe
  • Mniam: 2
    Pierś z kurczaka w cieście francuskim
  • Mniam: 1
    Drożdżówka z wiśniami i migdałową kruszonką
  • Mniam: 23
    a'la Tortilla z szynki i salaty

Zamknij