Błyskawiczna zupa jarzynowa

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-03-31
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Błyskawiczna zupa jarzynowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Błyskawiczna zupa jarzynowa

Składniki:

Przygotowanie:

Zupka jest wyrazem mojej tęsknoty do lata:).
Uwielbiam ja latem ze świeżymi warzywami, ale z mrożonek też jest pyszna i smakuje słońcem:)

Obrać włoszczyznę i ziemniaki.
Pora , marchew, selera i pietruszkę pokroić w talarki.
Ziemniaki w kostkę.

Do garnka wlać wodę i włożyć udko z kurczaka wraz z zielem i liściem laurowym.
Doprowadzić do wrzenia i gotować ok 5 min.
W tym czasie włoszczyznę udusić na maśle, po czym dołożyć do wywaru.
Mrożone warzywa i ziemniaki dołożyć do zupy i gotować ok 15 min (do miękkości)
Dodać wszystkie przyprawy i duża ilość kopru.

Śmietanę zahartować gorca zupa i dolać.
Gotować chwilę.
Na koniec obieram mięsko z udka i kawałeczki dokładam do zupy.



Pyszna zdrowa i pożywna:)

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • kropka75, 2010-04-01 10:55:25
    kropka75
    1
    Smaczna i zdrowa zupa. Osobiście wolę wersję na świeżo, typowo wiosenną i letnią. Jeśli nie ma takiej opcji zadowalam się warzywami, które są dostępne zimą i jesienią bez mrożenia: brokułami, kalafiorem, marchewką itp.
    No i jak dla mnie - koniecznie bez pora, mam chyba traumę z dzieciństwa, nie dotykam zup, gdzie pływają porowe farfoły.

    Czasem robię na skrzydełkach kurzych.

    Ze świeżym pachnącym koperkiem i zabielona śmietanką - mniam.
  • hania811, 2010-04-01 11:05:17
    hania811
    Tak mi sie chciało jarzynówki z brukselką, kalafiorem i fasolką że musiałam ją ugotować - choć z mrożonki.

    Dzięki dużej ilości kopru i świeżym warzywkom na prawdę smakuje latem

    A tak w ogóle to mrożonki są bardzo OK...teraz lepsze niż wszystkie dostępne warzywa nafaszerowane różnymi cudami chemicznymi.

    Też mam traumę porową..ale nitki powstają tylko z długo gotowanego w wywarze- no z takiego wrzuconego w calości.
    Z pokrojonego w półtalarki żadne nitki nie powstaną.

    A zamiast pora zawsze można dodać cebulkę.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-04-01 11:10:58
    kropka75
    Farfoły pływające to nie nitki, tylko w ogóle kawałki pora. Feee... Cebulka w zupie też fe.

    Komentarz
  • hania811, 2010-04-01 11:16:01
    hania811
    ahaaa..czyli że w ogóle por feee
    Ja mam wstręt tylko do pływających nitek...lubiących pływać w rosole- to jest zdecydowanie feee
    Komentarz
  • kropka75, 2010-04-01 11:21:13
    kropka75
    Por jest cacy, w sałatkach. No takie moje zboczenie.
    Do rosołu nawet nie daję, tak na wszelki wypadek. Ot fanaberia.
    Komentarz
  • vesenka, 2010-04-01 12:15:26
    vesenka
    3
    pyszna i pożywna zupa. Zimą funkcjonuje u mnie pod nazwą wspomnienie lata Robię prawie identycznie, pomijam jedynie brukselkę, na którą od dziecka nie mogę patrzeć , a za to zamiast niej daję groszek
    A, i czasem robię na skrzydełkach, a nie na udkach.
    Ogólnie pychota
  • Pavlinecka_21, 2010-09-20 19:51:10
    Pavlinecka_21
    1
    Właśnie zjadłam Mi i TŻetowi bardzo smakowało!!
  • Qunia, 2012-08-11 10:40:40
    Qunia
    Dodam jedynie, że zamiast śmietany taką zupkę można zaprawić żółtkiem z jaja - sprawdzone! Moja mama taką metodę stosuje i jarzynowa zawsze wychodzi jak marzenie! pychaaa!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe