Indyjska zupa z ciecierzycą

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-03-31
  • Indyjska zupa z ciecierzycą

Składniki:

Przygotowanie:

1. Na patelni smażymy (na maśle) pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulkę i seler naciowy oraz pokrojony drobno 1 ząbek czosnku.
2. W dużym garnku gotujemy bulion.
3. Do warzyw na patelni dodajemy puszkę (szklankę) ciecierzycy i podsmażamy nadal.
4. Do gotującego się wywaru wrzucamy warzywa z patelni.
5. Gotujemy zupkę przez 10 minut, wrzucamy ryż i gotujemy kolejne 15 minut.
6. Na koniec dodajemy curry, pieprz cayenne, odrobinę soli, garam masala, gałkę i wyciśnięty ząbek czosnku.


Można dodać startego sera, śmietany, więcej czosnku.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Luba, 2010-03-31 23:00:58
    Luba
    Dziękuję za ten przepis, bo nie wiem co zrobic z selerem naciowym a mam nadmiar
    Komentarz
  • kathy8998, 2010-04-02 14:33:44
    kathy8998


    Małe sprostowanie. 2 sztuki selera naciowego oznacza 2 takie łodygi, a nie 2 pęczki Bo można to zrozumieć dwojako i potem wyjdzie nam zupka selerowa.

    Pozdrawiam.
    Komentarz
  • anka_bunio, 2011-02-26 23:32:28
    anka_bunio
    1
    Użyłam białej cebuli zamiast czerwonej. Zamiast garam masali można użyć składników wchodzących w jej skład tj. kminu rzymskiego, kolendry, cayenne,gałki muszkatołowej i pieprzu czarnego. Tak też zrobiłam.
    Dla fanów arabskich klimatów zupa będzie super. Jedynym minusem, jakiego się dopatrzyłam jest kwestia długości gotowania. Lepiej ugotować ryż osobno na dość sypko, a potem dopiero dodać go do zupy. Wprawdzie warzyw jest niewiele, ale szkoda je tak wygotowywać

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem