Zawijaski wiprzowe a'la zraziki

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2010-03-31
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zawijaski wiprzowe a'la zraziki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zawijaski wiprzowe a'la zraziki

Składniki:

Przygotowanie:

Kotlety rozbijamy jak na schabowe.

Solimy z oby stron i z jednej pieprzymy.

Popieprzoną stronę smarujemy cieniutko musztardą.

Na to kładziemy plasterek boczku wędzonego, plasterek cebuli i kawałek (ja daję taki słupek) ogórka kiszonego.

Zawijam całość jak roladkę i w razie potrzeby spinam wykałaczką. Najlepiej ogórka, boczek i cebulkę ułożyć bardziej z brzegu bo wtedy lepiej zwinąć nam mięsko. Boki zaginam do środka aby nic mi nie wylatywało. Ale najlepiej znaleźć swój własny patent ;)

Roladki obtaczam w mące.

Na patelni rozpuszczam masło.

Wrzucam cebulkę i pieczarki a wszystko pokrojone w plasterki. Solę i pieprzę do smaku. Smażę tak długo, aż cebulka zrobi się szklista.

Całość przerzucam do garnka.

Na "tłustej" patelni smażę zawijaski. Jak jest za mało natłuszczona dodaję odrobinę oleju.

Po usmażeniu, zawijaski wrzucam do garnka w którym jest już cebulka i pieczarki. Zalewam całość gorącą wodą. Dodaję liść laurowy i zielę angielskie. I gotuję do miękkości. Na końcu zagęszczam sos mąką z wodą. Jak jest potrzeba można doprawić do smaku.

    Śr. ocena: 4.70 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Smynio, 2010-03-31 21:27:05
    Smynio
    1
    Dobry pomysł na obiad - taki jak z dzieciństwa ;P prosty, na pewno smaczny, w dodatku to zdjęcie działa na wzmożenie pracy moich ślinianek
  • Berlinianka, 2010-04-01 00:11:44
    Berlinianka
    1
    Fajny przepis na klasyczne danko.
    Smynio, karmili nas tym samym!

  • kropka75, 2010-04-01 11:01:50
    kropka75
    2
    Super obiadek, smaczny i dość szybki (w przeciwieństwie do wołowiny) tylko nie rozumiem przerzucania wszystkiego co obsmażone do drugiego garnka, podczas gdy w tym od smażenia został cały smak na dnie.
    Z tego jest przecież cały aromat i smak sosu.

    Sympatyczne zdjęcie.
  • Sensuel, 2010-04-01 11:08:33
    Sensuel
    Kropka,ja zawsze wszystko zgarniam z patelni.Bo smażę na patelni a ona jest za niska na ciąg dalszy.Dlatego przerzucam do garnka
    Tak jakoś mi wygodniej
    Komentarz
  • aplikacja24, 2010-05-10 07:36:19
    aplikacja24
    1
    ja dokładam jeszcze paprykę... też jest super
  • studentkaAM, 2013-10-13 14:33:47
    studentkaAM
    0
    Szybsza i prostsza jak dla mnie alternatywa dla rolad wołowych. W smaku super! Dzięki za przepis, właśnie zajadam ze smakiem

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe