Kulebiak z kapusta kiszona, dozwolony od II fazy South Beach

autor: , kategoria: bułki i rogaliki, dieta South Beach , dodano: 2010-04-01
  • Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Kulebiak z kapusta kiszona, dozwolony od II fazy South Beach
    Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Kulebiak z kapusta kiszona, dozwolony od II fazy South Beach
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Kulebiak z kapusta kiszona, dozwolony od II fazy South Beach
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Kulebiak z kapusta kiszona, dozwolony od II fazy South Beach
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kulebiak z kapusta kiszona, dozwolony od II fazy South Beach
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kulebiak z kapusta kiszona, dozwolony od II fazy South Beach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kulebiak z kapusta kiszona, dozwolony od II fazy South Beach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kulebiak z kapusta kiszona, dozwolony od II fazy South Beach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kulebiak z kapusta kiszona, dozwolony od II fazy South Beach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kulebiak z kapusta kiszona, dozwolony od II fazy South Beach

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:

4 szklanki mąki orkiszowej
300g Benecolu lub oleju rzepakowego
6g drożdży instant
2 jajka
4 łyżki jogurtu odtłuszczonego
1 łyżeczka cukru brązowego
1/2 łyżeczki soli morskiej

Miksujemy pokrojony na male kawalki Benecol, make, cukier i sol. Nastepnie dodajemy drozdze, jajka i jogurt i miksujemy do uzyskania zwartej kuli. Zawijamy ciasto w folie spozywcza i odstawiamy do lodowki.


Kapuste kiszona pluczemy i obgotowujemy. Suszone grzyby zalewamy wrzatkiem i odstawiamy by zmiekly. Nastepnie kroimy je drobno. Cebulke kroimy w kostke i szklimy.
Gotujemy kapuste z przyprawami (ziele angielskie, sol, pieprz, liscie laurowe, sos sojowy, kminek), z cebulka, pokrojonymi grzybami i woda z grzybow w niewielkiej ilosci wody. Gdy woda odparuje kapuste podsmazamy na oleju rzepakowym i pozostawiamy do ostygniecia.

Ciasto wyciagamy z lodowki i dzielimy na 4 kawalki. Kazdy rozwalkowac niezbyt cienko.
Nastepnie w blaszce natluszczonej i wysypanej pelnoziarnista maka lub naczyniu zaroodpornym ukladamy jeden placek. Na nim kladziemy farsz i przykrywamy drugim plackiem. Brzegi laczymy widelcem. Na wierzchu robimy wzorek wg uznania i smarujemy rozkloconym jajkiem.
Posypujemy kminkiem.

Ja z polowy ciasta zrobilam pierogi pieczone z farszem a z polowy placek.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 stopni az sie skorka zrumieni. Pierogi pieczemy okolo 20min. Placek 30-40min.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • vesenka, 2010-04-01 15:03:29
    vesenka
    Pysznie wyglądają Czy przy takiej ilości tłuszczu nie są zbyt tłuste w smaku? Mam ochotę wypróbować, tylko ilość tłuszczu mnie przeraża. Ale jak już zrobię to ocenię.
    Komentarz
  • paprak, 2010-04-24 16:46:19
    paprak
    Nie, w ogole nie sa tluste. Tluszcz w trakcie pieczenia sie topi wiec powstaja chrupiace warstwy ciasta. Nie nalezy tylko dlugo ich spiekac.
    Komentarz
  • FajnaAnja, 2012-09-20 09:03:23
    FajnaAnja
    0
    jakie ty masz pyszności w swoich przepisach.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem